Ministr Josef Dobeš podepsal v Izraeli novou dohodu o spolupráci

15.09.2011 14:46

VÍME PRVNÍ Ministr školství Josef Dobeš ve čtvrtek podepsal s ministrem školství státu Izrael Gideonem Sa´ar v Jeruzalémě nový Program spolupráce v oblasti školství, vědy a kultury na roky 2012 - 2015 mezi oběma státy. Tento dokument navazuje na dosavadní spolupráci a dále ji prohlubuje. Oba ministři se dohodli na zvýšení počtu stipendií, která si oba státy navzájem nabízejí.

Ministr Josef Dobeš podepsal v Izraeli novou dohodu o spolupráci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

V rámci studijních a výzkumných pobytů na vysokých školách se navýší počet stipendií ze stávajících čtyř na pět a v rámci Letních škol slovanských studií v ČR a v kurzech hebrejštiny v Izraeli se zvýší ze čtyř na šest stipendií.

Čtěte také: Padne-li Izrael, padne i Evropa. V Praze zavlály izraelské vlajky


Společný výzkum

Ministři podpisem potvrdili prohloubení podpory výzkumu a vývoje, kterou oba považují za klíčovou. „Velmi oceňuji zájem izraelské strany o prohlubování vzájemné vědeckotechnické spolupráce formou podpory společných projektů základního výzkumu," řekl ministr Josef Dobeš. Zároveň vyzdvihl skutečnost, že tato forma spolupráce je zakotvena v novém programu spolupráce.

Na základě uzavřených dohod pověří ministr Dobeš po návratu z cesty své pracovníky svoláním prvního zasedání Česko-izraelské smíšené komise pro vědeckou spolupráci, která projedná konkrétní „Pracovní plán pro podporu společných česko-izraelských projektů na léta 2013 - 2015." První výzva k podávání návrhů společných česko-izraelských projektů základního výzkumu orientovaných do oblastí neurodegenerativních onemocnění a pokročilého programování bude vyhlášena již v roce 2012 a podpoří čtyři až šest společných výzkumných projektů, každý o celkové výši 40 až 50 tisíc amerických dolarů.

Památka na holokaust

Ministr Josef Dobeš během vzájemných jednání zdůraznil dlouholetý přínos účasti českých učitelů na vzdělávacích kurzech k výuce holokaustu organizovaných Památníkem Yad Vashem a řekl: „Osobně si velmi vážím nabídky izraelské strany pokračovat v tomto projektu a další vysílání českých učitelů v letech 2012 - 2015 finančně podpořím z rozpočtu ministerstva." Těchto kurzů se na základě nového programu spolupráce ročně zúčastní více než dvacet učitelů, kterým MŠMT přispěje na dopravu částkou ve výši přibližně 300 tisíc korun.

Společné jednání ministrů se dotklo také spolupráce v oblasti mládeže. Ministr školství Dobeš uvítal dosavadní přímou spolupráci mezi nevládními organizacemi v obou státech, kterou chce dále rozvíjet s cílem podpořit především ty projekty, které mají neformální vzdělávací obsah a zaměřují se například na oblast společných historických souvislostí nebo seznamování mladých lidí se současností obou států.

Čtěte také:


Ministři projednali také možnost rozšíření kontaktů na evropské úrovni, kde podporují myšlenku otevření nových evropských vzdělávacích programů. České ministerstvo školství bude na evropské úrovni prosazovat možnost většího zapojení Izraele, včetně vyšší alokace prostředků na tyto aktivity.

Program EU

Nový unijní program „Education Europe" by měl umožnit větší podporu pro společné česko-izraelské projekty v oblasti mládeže a vytvořit lepší podmínky pro mobilitu vysokoškolských studentů a učitelů z Izraele, včetně mnohostranných projektů s účasti Izraele směřovaných do oblasti modernizace vysokého školství.

K tématu:

Premiér Nečas: Izrael je vzorem ekonomiky založené na vědě, výzkumu a inovacích


Ministr Dobeš se rovněž zmínil o projektech vážících se k Izraeli, které se aktuálně probíhají v České republice. „Střední školy se budou moci zapojit do projektu „Cemach", který podpořím z prostředků ministerstva v letošním roce částkou ve výši 500 tisíc korun. Tento projekt moderními formami seznamuje studenty se současným Izraelem a zvyšuje povědomí o současnosti Izraele mezi mladou generací," vysvětlil ministr.

Na žáky druhého stupně základních škol je cílen projekt „Nickyho rodina", který by měl na příkladu Nicolase Wintona a filmu o jeho úžasných činech v období 2. světové války, přispět k uvědomování si hodnot v životě, zvýšení zájmu o dobrovolnictví a posilování pozitivních vazeb mezi jedinci ve společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…