Ministr Němeček si posvítí na tlusté děti. Přijdou na řešení i ty, co mají hlad?

14.05.2014 14:23

Na jedné straně jsou v Česku děti, které utrácejí peníze za sladkosti a nezdravé stravování tipu fast foodů (rychlého stravování) či za nákupy v automatech na sladké limonády a cukrovinky nebo chipsy. Na straně druhé pak děti, které pocházejí z rodin, kde nezbývá ani na to, aby vybavily školáky na vyučování svačinou či jim zaplatily obědy. Co s tím? Zejména na první zmíněnou kategorii se rozhodl si posvítit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Ministr Němeček si posvítí na tlusté děti. Přijdou na řešení i ty, co mají hlad?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr Němeček totiž varuje hlavně před tím, že čeští školáci jedí nezdravě a tloustnou. Vyzval tak k tomu, aby se udělaly kroky k zastavení tohoto trendu. Je pravdou, že hladovějící školáky v tomto procesu zatím příliš neřešil, navíc je třeba v rámci objektivity připustit, že tato problematika spadá možná větší mírou do rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Nejsem jen ministr, jsem též otec dvou dětí

„Jako ministr zdravotnictví, ani jako otec dvou dětí, nemohu nečinně přihlížet varovným výsledkům studií, které jednoznačně říkají, že školáci se stravují převážně velice nezdravě, nabírají na váze a už od základní školy tak poškozují své zdraví. Je potřeba znovu apelovat nejen na rodiče, aby dbali na to, co jejich děti konzumují, ale také na ředitele škol, aby co možná nejvíce omezili přístup dětí k extrémně nevhodným potravinám, jakými jsou slazené nápoje, nejrůznější čokoládové tyčinky, smažené brambůrky a podobně,“ uvedl k problému ministr Svatopluk Němeček.

Jak připomněl, přístup dětí k nevhodným potravinám jednoznačně usnadňují ty školy, které ve svých prostorách mají například jídelní automaty plné tohoto sortimentu, nebo tam, kde nezdravé pochutiny nabízejí školní bufety. „Upevňují tak dětem jejich nevhodné stravovací návyky a naším cílem je toto doplňkové školní stravování ozdravit. Proto Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s resortem školství připravuje opatření směřovaná do oblasti regulace sortimentu nabídky nápojů a potravin ve školních automatech a bufetech, a to v souladu se zásadami zdravé výživy,“ řekl dále Němeček. A co tím měl konkrétního na mysli?

Apely k vedení škol. Změní se situace?

V rámci činnosti orgánů ochrany a podpory veřejného zdraví se odborní zaměstnanci krajských hygienických stanic bedlivě zaměřili na problematiku nabídky sortimentu nápojů a potravin ve školních automatech a bufetech. S ohledem na zdravou výživu tak apelují na vedení škol.

Současná legislativa MŠMT nechává totiž na odpovědnosti ředitele školy, jaký sortiment potravin žákům takto nabídne. Nejrychlejší cestou k nápravě je tedy právě rozhodnutí ředitelů jednotlivých škol. Skutečnost, že jsou dětem takto nabízeny převážně potraviny nezdravé, totiž potvrdila i hygienická služba v rámci celostátního monitoringu nabídky možností stravování ve školách a školských zařízeních.

Většinou si děti mohou koupit jen přeslazené nápoje či pochutiny

Ze zjištěných výsledků šetření, provedeného ve 493 vytipovaných školách a školských zařízeních, vyplynulo, že v 82 procentech automatů na chlazené nápoje jsou nabízeny nápoje slazené. V nabídce jídelních automatů jsou nejvíce zastoupeny balené cukrovinky, a to v 86 procentech. Ve školních bufetech jsou v sortimentu potravin nejčastěji zastoupeny slané chuťovky (58 %) a jemné pečivo (56 %), z nápojů jsou to pak především slazené slabě mineralizované vody, a to v 66 % školních bufetů.

Ministr Němeček poté, co výsledky šetření zjistil, rozhodl o prvních krocích k nápravě. V návaznosti na provedený monitoring nabídky potravin a pokrmů pro žáky základních škol nechal vypracovat pro Ministerstvo školství (MŠMT) seznam doporučených potravin, odpovídajících zásadám zdravé výživy, které jsou pro prodej prostřednictvím školních automatů a bufetů vhodné.

Jak však bylo uvedeno na začátku, řada rodin se v současné době potýká s ekonomickými potížemi. I když na to, aby dětem zajistily stravování ve škole mají, zdravou výživu, tak, jak je prezentována, odmítají s tím, že vyjde dráž a je tudíž pro ně jistou formou luxusu.

Pomůžou i čeští zemědělci?

„Přiznám se, že přesnou cenovou relaci toho, na kolik stravování školáků dle našich doporučení vyjde, nemám, ale zcela jistě se ji pokusíme zpracovat. Navíc se domnívám, že by ty rozdíly mezi většinou nezdravým typem stravování dětí a stravováním, které jim bude zdravotně prospěšné, neměly být markantní,“ reagoval na tento dotaz ministr zdravotnictví, který v současných dnech řešil hlavně to, jak bude zdravotnickým zařízením kompenzován finanční výpadek způsobený zrušením poplatků. Přiznal, že konečně je v tomto směru jasno, poněvadž vláda rozhodla, že zdravotnictví dostane jako náhradu za tyto poplatky od 1. července tohoto roku 2,1 miliardy korun a v příštím roce dvojnásobek. „To samozřejmě vítám,“ poznamenal ministr. Poté se však vrátil k tématu stravování dětí, které představil tuto středu.

„Plánuji i jednání s Ministerstvem zemědělství, poněvadž se domnívám, že by se do správné formy stravování školáků mohli naši zemědělci zapojit. Oni budou mít odbyt svého zboží a školáci (potažmo jejich rodiče) zase budou mít jejich produkty za příznivější cenu, než když by nakupovali od zahraničních výrobců,“ domnívá se ministr zdravotnictví Němeček.  

Jde o součást národní strategie zabývající se bezpečností potravin

V návaznosti na přijatou národní strategii ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí - „Zdraví 2020“ a „Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2014-2020“ má Česká republika jedinečnou možnost, jak ovlivněním tohoto typu stravování dětí pozitivně působit na celou výživu dětské a dorostové populace.  Školní stravování včetně stravování doplňkového lze tedy využít jako nástroj v boji proti nepříznivému trendu rostoucího výskytu nadváhy a obezity v dětském a dorostovém věku a s tím související následný rozvoj neinfekčních onemocnění s hromadným výskytem v dospělém věku, což je jeden z hlavních úkolů veřejného zdraví v České republice.

„Kromě opatření ohledně doplňkového stravování ve školách se kontroly hygieny letos intenzivněji zaměří na školní jídelny, zvláště co se týká kvality a skladby stravy,“ uzavřel ještě pro ParlamentníListy.cz Svatopluk Němeček.

V mnoha rodinách ale neřeší, zda si dítě koupí limonádu a chipsy… Nemají na to

V rámci této problematiky je však na místě upozornit i na další fakt, který se v české společnosti vyskytuje. A to přesto, že velice často je slyšet i z úst různých politiků, že se máme dobře a nikdo u nás nehladoví. Lidé, kteří pracují v terénu v sociální oblasti, bubnují totiž na poplach a říkají: „Jak kdo se má dobře.“ Hovoří navíc o tom, že chudoba, v níž vyrůstají v současné době některé děti, bude přenosná i na další generace, protože tyto děti nemají šanci se z ní vymanit.

Některé školou povinné děti v Česku totiž nemají na pochutiny v automatech, kterými se zabývá ministr Němeček a další odborníci. Někteří školáci za celý den nemají ani jedno jediné teplé jídlo a mají prokazatelně hlad. Bohužel to není vtip ani poplašná zpráva, ale fakt, na který upozorňují mnozí vyučující a ředitelé základních škol. Situace v některých rodinách a domácnostech je totiž tak krizová, že na zaplacení obědů prostě peníze nezbývají.

Například nadace Women for Women začala proto pomáhat těmto hladovým školákům, jejichž rodiče neměli peníze na zaplacení školních obědů. (ParlamentníListy.cz v minulosti informovaly.) Díky organizaci si v poledne dá jídlo více než stovka dětí z několika desítek škol.

„Dětem platíme obědy anonymně, tipy na ně nám dodávají ředitelé základních škol. Existují určitá kritéria, jakým dětem je tato pomoc určena, tak nějak obecně se dá říci, že by se neměla týkat dětí, jejichž rodinám jsou veškeré sociální dávky vypláceny, ale rodiče s nimi naloží jinak než na to, aby zaplatili obědy. To je pak spíše záležitostí úřadů a sociální péče,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Jana Skopová z občanské společnosti Women for Women, kde má přímo na starosti získávání tipů na to, kde nějaké dítě potřebuje pomoci (www.obedypro deti.cz - jde o charitativní projekt Ivany a Pavla Tykačových, pozn. red.).  

Smutný prim dětí samoživitelů

„Většina dětí, kterým naše společnost pomáhá, jsou děti, které žijí v chudých poměrech dlouhodobě, nutno dodat, že převažují ty, které jsou vychovávány pouze jedním rodičem. Žen je více, ale máme i chlapce, který žije jen s otcem a dědečkem, a ten je velmi statečný. I když chceme, aby naše pomoc byla anonymní, profily těch dětí většinou známe – díky ředitelům škol, kteří se na nás obracejí. Mezi dětmi, kterým pomáháme, jsou ale i takové, které pocházejí z úplné rodiny, ale matka je na mateřské a otec onemocněl a dokonce musel jít do invalidního důchodu, takže se ta rodina skutečně ocitla ve finanční krizi. Dá se říci, že díky tomu, že se nám hlásí dárci, budeme snad moci pomáhat i dalším školákům, o kterých třeba ani v tuto chvíli nevíme. V republice je škol skutečně hodně,“ dodala před časem Jana Skopová.  

Dětem ovšem pomáhají i další organizace, například hotel Aria. Jeho vedení plánuje pořádání obědů každý měsíc pro deset dětí. Bude také posílat část ze svých tržeb na speciální obědové konto. Společnost Women for Women zkontaktuje hotel se školou, která bude mít o služby zájem. Za zmínku stojí i to, že školní obědy platí chudším dětem i radnice Prahy 7. Právě tam zřejmě zájem o tento problém propukl.

Před časem totiž vznikla bohulibá myšlenka nechat udělat v Základní škole Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Ortenově náměstí průzkum o stravování mezi dětmi. Na jejím konci však byly katastrofální výsledky. Ukázaly, že někteří čeští žáci jsou hladoví a na obědy nechodí proto, že na to jejich rodiče nemají.

I proto byla zorganizována sbírka na pomoc těmto dětem, jejíž výtěžek šel přímo tamním žákům ze sociálně slabších rodin na uhrazení jejich obědů ve škole. Radnice se k tomu kroku odhodlala poté, co zjistila, že je skutečně řada dětí podvyživených.

Nejhorší případy řeší sociální péče

Podle Eurostatu je v Česku chudobou ohrožena pětina dětí. Čtyři procenta nemohou jíst denně maso a dvě procenta ovoce a zeleninu. Nejhorší případy řeší sociální péče.

Celkově je v Česku chudobou ohroženo 8,5 procenta populace, tedy 872 tisíc lidí. V evropském měřítku jde ale o číslo relativně nízké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…