Na Nejlepší české škole se začátek školního roku odpískal! Stály za tím i dvě političky

03.09.2012 20:47

V Ústeckém kraji je nejméně vysokoškolsky vzdělaných lidí, zato však nejvyšší míra nezaměstnanosti v tamním okresním městě Most, ale přesto právě tam najdete nejlepší českou školu, která dnes otevřela své brány ve zcela novém kabátě. Prvňáčky přijely pozdravit dvě severočeské političky, které jsou v krajském zastupitelstvu opozičními zastupitelkami. Jedna z nich překvapila ředitelku vzdělávací instituce výzvou k práci rukama a dětem věnovala příručky, díky kterým z nich nebudou otesánci. Na druhém konci města přitom zůstala jedna sportu zasvěcená škola prázdná.

Na Nejlepší české škole se začátek školního roku odpískal! Stály za tím i dvě političky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

Kolem budovy 7. základní školy v Mostě se kolem osmé hodiny ranní mezi žáky hemžilo několik známých severočeských tváří. „Doprovázím jedno ze svých dětí,“ prozradil bývalý poslanec Oldřich Vojíř z Mostu (ODS), někdejší šéf hospodářského výboru parlamentu a dnes mimo jiné jednatel odborné sekce Energetika při Okresní hospodářské komoře Most.

Do 1. B vedli synka bývalý šéf Hipodromu v Mostě Miroslav Suchý se svou ženou, která řídí Destinační agenturu Krušné hory.

Do školních škamen usedá letos poprvé i  vnučka bývalého senátora za KSČM a spoluzakladatele hnutí OMMO Vlastimila Balína. „Jde o dceru mého syna,“ upřesnil ParlamentnímListům.cz.

Mediální prostor však se zazvoněním osmé hodiny ranní převzaly po ředitelce školy a zároveň radní města Mostu Libuši Hrdinové (ODS) dvě politické rivalky, hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD) a náměstkyně primátora města Mostu Hana Jeníčková (Severočeši.cz). „Oceňuji titul, který v rámci republiky tato škola získala. Jsem ráda, že nejlepší česká škola je právě v Ústeckém kraji a věřím, že jednou z ní budete pokračovat v učení na středních školách, které zřizuje právě kraj,“ zmínila a prvňákům předala pastelky,  tužky, plyšová zvířátka, další drobné dárky a také pískající lízátka.

Akustické lízátko přijala spolu s ní i náměstkyně primátora Hana Jeníčková. Právě ony pak spolu s prvňáky, společnými silami, symbolicky odpískaly vstup do nového školního roku.

Děti přitom málem první školní den přišly před školu obestavěnou lešením a oblaky prachu ze staveniště. Lešení se sundávalo ještě včera. Budova tak překvapila svým renovovaným vzhledem i žáky, kteří už patří mezi mazáky. Město sem přes prázdniny směřovalo investici na realizaci stavby Snížení energetické náročnosti. Část prací bude probíhat ještě do října.

Sportem proti obezitě hned od prvního dne

Před samotným pískáním ještě náměstkyně primátora Jeníčková kromě vyzdvižení poutavé fasády domu předala škole nově vydané publikace „Most fandí sportu“, které mapují sportovní aktivity města, jimž by se měli žáčci začít co nejdříve věnovat. „Překvapení máme pro rodiče, kteří se budou rozhodovat, do jakého sportovního kroužku dají své děti. Město Most vydalo sportovní brožuru, která jim usnadní práci při rozhodování. Kromě přehledu všech sportovních klubů a oddílů v ní najdou řadu důležitých informací včetně telefonních kontaktů,“ řekla rodičům prvňáčků. Brožurku dostal každý z nich.

V Ústeckém kraji se v současné době navíc podporuje několik projektů na podporu zvýšení tělesné aktivity dětí jako prevence proti obezitě, jíž v populaci narůstá. Například ve spolupráci s městem Most a dalšími obcemi se realizuje program Atletika pro děti.

Politička vybavila ředitelku

Kromě publikací přinesla Hana Jeníčková dárek i osobně Libuši Hrdinové, ředitelce školy. „Připadalo mi včera, že jste chtěla těm dělníkům na fasádě školy osobně pomoci, aby vše stihli do začátku školního roku. Tak jsem vám koupila pracovní rukavice,“ ukončila svůj projev humorně.

7. ZŠ se letos v červnu stala Nejlepší českou školou, vyhrála totiž celostátní titul, když ze 120 základních škol z celé ČR postoupila mezi 18 nejlepších a v Českém Krumlově byla po vlastní prezentaci a ukázkách prací a umění žáků a žákyň prohlášena odbornou porotou absolutním vítězem.

Celkem nastoupilo letos do 7. ZŠ Most 87 žáků prvních tříd.

Na druhém konci města přitom letos poprvé naopak ani jeden prvňák nevkročil do 16. základní školy v Albrechtické ulici, vyhlášené zejména fotbalovým zaměřením. Zastupitelé Mostu vloni schválili její zrušení kvůli klesajícímu počtu dětí a potřebě úspor na provoz školských zařízení.

Slavnostní zahájení školního roku proběhlo v Mostě na všech jedenácti místních základních školách a do prvních tříd nastoupilo zhruba 720 prvňáčků.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…