Psycholog: „Hlídací skupiny“ diskvalifikují děti, ještě než nastoupí do školy

19.09.2012 22:30

V Česku nyní chybí téměř 40 tisíc míst v mateřských školkách, a tak vláda připravuje zákon o dětských skupinách, které mají být zřízeny při firmách a měly by nahradit chybějící školky. Riziko nedostatečné předškolní výchovy vidí nejen komunistické poslankyně, ale také dětský psycholog Miroslav Hudec (SZ).

Psycholog: „Hlídací skupiny“ diskvalifikují děti, ještě než nastoupí do školy
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Naopak, zástupce vládní koalice, poslanec Zdeněk Bezecný za TOP09 je přesvědčen, že i hlídací skupiny mohou plnit výchovnou funkci, jak řekl pro ParlamentníListy.cz.

Nikdo nechtěl slyšet o nástupu silných ročníku

„Jistěže školky chybí, jsou z nich restaurace, herny či vietnamské večerky,“ říká komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková. Jak dodává, měli jsme jich nadbytek, a tak se jednoduše rozprodaly nebo zrušily. Nikdo se podle ní nepozastavil nad tím, že se demografický vývoj s nástupem silných ročníků změní a dětí dost výrazně přibude.

Stejně jako její stranická kolegyně Marta Semelová kritizuje Hubáčková postoj Ministerstva práce a sociálních věcí, které chce nyní s velkou slávou zavést jako náhradu chybějících školek již zmíněné dětské skupiny. Má jít o alternativní péči o děti předškolního věku. Ministerstvo se inspirovalo jak v Německu, tak ve Velké Británii, kde tento projekt funguje od roku 1977. „Klade ale hlavně důraz na hlídání, cílem přitom není vzdělávání dětí, Varuje Hubáčková.

Neziskovky na to nestačí, tvrdí komunistické poslankyně

Jak plánuje ministerstvo, dětskou skupinu budou moci provozovat především neziskové organizace, velké a malé firmy nebo obce, a to v jakýchkoliv prostorách, které splňují hygienické požadavky. O děti se budou starat osoby s odbornou způsobilostí, převážně pak chůvy či pečovatelky. Tato služba bude nekomerční a tedy cenově dostupná.

Dětská centra jsou podle Hubáčkové záplaty něčeho, co nefunguje, tak, jak má.“ Ale děti, které nemohou absolvovat předškolní vzdělávání v mateřské škole s kvalifikovanými pedagogy a školním vzdělávacím programem, jsou podle mého diskriminovány,“ říká poslankyně.

Socializace dětí bude zajištěna, tvrdí poslanec za TOP09

S tím ale naprosto nesouhlasí poslanec za TOP09, Zdeněk Bezecný, člen sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. „Myslím, že je to jedna z možností, jak tuto nabídku doplnit,“ řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Jak říká, předškolní výchova má být jednou ze součástí celkového výchovného procesu. „Nepředpokládám, že u těch dětských firemních skupin to bude jen takové hlídání dětí, aby se jim nic nestalo,“ říká v nepřílišném souladu s nařízením vlastní vlády Zdeněk Bezecný. „Pro předškolní děti je nezbytná socializace, a ta tam zcela jistě bude,“ dodal poslanec. Jak dodal, stejně tak dobře bychom podle něj mohli říct, že handicapované budou i děti, které zůstanou doma, protože se nedostanou do klasické školky a budou vychovávané pouze v rodině.

Stačí, když vláda na 4-5 let posílí rozpočet školství, pak bude dětí zase méně, tvrdí dětský psycholog

„Viděl bych ale docela jiné řešení,“ říká dětský psycholog Miroslav Hudec, lídr kandidátky za Stranu Zelených na Českolipsku. Jak upřesnil pro ParlamentníListy.cz, křivka porodnosti v posledních letech strmě klesá. „Doporučoval bych proto vládě, aby ještě tak 3-4 roky přidala peníze do rozpočtu školství na profesionální učitelky v několika mateřinkách, protože pak opět ta potřeba klesne, a co s těmi organizacemi, které vzniknou, bude dál?,“ ptá se psycholog.

O prostory podle něj nouze není. Školy se slučují, takže na ty 3-4 roky ty prostory bohatě vystačí, tvrdí psycholog. „A to nemluvím o tom, že jsou regiony, kde nedostatek míst ve školkách prostě není, jako například u nás, na Českolipsku,“ konstatuje Hudec. Zároveň připomněl, že požadavky na odpovídající vzdělání jsou u opatrovnic citelně nižší, než je tomu u pedagogického personálu v mateřské školce. „A to může být zejména před nástupem do školy pro to dítě velmi traumatizující,“ říká pro ParlamentíListy.cz dětský psycholog Miroslav Hudec.

Firemní školky fungovaly už za socialismu. Nebyl to však firemní babysitting, upozorňuje Marta Semelová

„Neměla bych nic proti takzvaným firemním školkám, konečně nejde o nic nového, za socialismu fungovaly také, ale s tím, že půjde o pouhý doplněk a že zde musí být dodrženy stanovené hygienické a kvalifikační podmínky,“ říká Marta Semelová (KSČM). Také ona klade důraz na socializaci dětí a předškolní výchovu. „Je nesmírně důležité, aby předškolní vzdělávání zabezpečovala kvalifikovaná učitelka, která umí rozvíjet mateřský jazyk, vyjadřování, výslovnost a slovní zásobu, hudební, výtvarnou a pohybovou složku, zručnost, poznávání a chápání, základní matematické představy a mnohé další,“ říká Semelová Stejně tak za neodmyslitelnou složku považuje Semelová nejen výchovu dítěte, ale i péči o zdravé stravování.

V žádném případě nemůže jít podle Semelové o pouhé hlídání dětí kýmkoliv na základě živnostenského listu. Právě tam podle ní směřuje podoba vládního návrhu s cílem za každou cenu ušetřit. „Jde o naprosto nekoncepční a nesystémové řešení, jež rezignuje na vzdělávání a které může vést k poškození zdravého vývoje dítěte, ale i k ohrožení jeho bezpečnosti,“ dodává Semelová na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…