Soukromé školy k reformě financování: Ano, i ne

26.01.2012 15:54

Jeden z návrhů připravované reformy ministra Josefa Dobeše hodlá sjednotit způsob financování veřejného a soukromého školství. Z mezinárodních úmluv i české Ústavy ovšem vyplývá, že děti mají právo na vzdělání v přesně definovaném standardu, které má být zajištěno všem a hrazeno z veřejných zdrojů.

Soukromé školy k reformě financování: Ano, i ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti

Ačkoliv daně platí každý rodič, analýza OECD potvrdila, že žák soukromé školy získává o 37 procent méně peněz ze státního rozpočtu než žák v obecním či krajském zařízení. Soukromé instituce přitom poskytují prakticky tu samou službu, navíc jsou pro stát zhruba o třetinu levnější, a to jen v oblasti provozu.

Protože jejich hospodaření musí být ze zákona neziskové, veškeré příjmy investují opět do vzdělávání. Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska prostřednictvím předsedy Vladimíra Koldera reformu neodmítlo. Naopak prosazuje, aby cílem financování byl žák a student, který z veřejných peněz získá shodný objem finančních prostředků.  

Vladimír Kolder ale pro ParlamentníListy.cz upozorňuje na ukvapenost návrhu: „Zasahuje již do přijímacího řízení na školní rok 2012/2013. Školy nebudou vědět, co bude vlastně platit. Neexistuje přechodné období a změna financování z titulu likvidace některých škol je nevratný proces. V letech 2013 až 2014 dobíhá demografický pokles 15tiletých o zhruba dalších 20 tisíc žáků! Doporučujeme proto v příštím roce vytvořit přechodné období reformy financování a pilotně ověřit nový systém. Zároveň by se získal čas na úpravu školských legislativních norem a změny by mohly být promítnuty v rámcových programech,“ dodal Kolder.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…