Stačí petice šesti zoufalců a bere zpátečku! Klaus ml. u Jílkové pranýřoval Chládka

07.11.2014 4:42

V diskuzním pořadu České televize Máte slovo Michaely Jílkové se první listopadový čtvrtek sešli zastánci i odpůrci jednotných přijímacích zkoušek na střední školy a povinné maturitní zkoušky z matematiky. Cílem této agendy je, aby se na střední školy nedostaly děti, které na to nemají, předložil svou představu ministr školství Marcel Chládek.

Stačí petice šesti zoufalců a bere zpátečku! Klaus ml. u Jílkové pranýřoval Chládka
Foto: Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu ČT Máte slovo Michaela Jílková

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Ministerstvo školství letos představilo svůj záměr zavést jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou. Důvodem je podle ministra Marcela Chládka (ČSSD) jednak klesající úroveň přijímaných studentů na školy a také snížení zbytečně velkého počtu lidí s maturitou.

A právě na toto téma přišli do studia pořadu Máte slovo Michaely Jílkové diskutovat sám ministr Chládek, expert ODS na školství Václav Klaus ml., místopředseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Alfréd Dytrt, ředitel CERMATu Jiří Zíka a předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček. K tématu přispěli i ředitel Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově Michal Šmucr, budoucí středoškolský pedagog Kryštof Petrásek a zástupkyně studentů Kristýna Šoukalová.

Hlavně srovnat rozdíly

„Jeden test, jeden den. Ty rozhodnou o osudu 15letého dítěte, jestli má nárok na maturitu, nebo ne,“ uvedla pořad moderátorka Jílková a svůj pohled upřela na ministra školství. Ten ve svém úvodním příspěvku zdůraznil, že rozhodně nejde o žádnou selekci dětí. „Musíme srovnat rozdíly, které jsou výrazné,“ řekl Chládek s tím, že co se týká jediné šance, budou u přijímacích zkoušek i náhradní termíny. „Navíc máme zkušenosti z krajů, kde podobné testy už několik let existují," dodal.

Sítem jednotných testů by měli projít žáci v celé republice už v roce 2016.

Dalším důvodem, proč zavést jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou, je podle ministra to, že víme o dětech, které na to nemají, a přesto je tam od začátku tlačíme. Poté se totiž čtyři roky jen trápí.

Opozice, mnozí ředitelé škol i odborníci ale varují, že se mnohým z nadaných studentů mohou navždy uzavřít dveře k lepšímu vzdělání. Jedním z odpůrců je i expert ODS na školství Václav Klaus ml. Podle něj je plán ministra Chládka nesmyslný. Tvrdí totiž, že problém nastane v rozdílnosti škol a stejných zkouškách. „Je to jako byste dělali guláš a palačinky ze stejných surovin,“ přirovnal problém. „To, že do toho vstupuje ministerstvo, není dobře,“ dodal.

„Jednotné přijímačky mají větší logiku,“ zopakoval ale ministr. „Chceme určit základy. A když žák nesplní nějakou hranici, tak tam nemá co dělat,“ dodal s tím, že není nutné, aby měl každý maturitu.

Jen spousta byrokracie a papírů

Jednotné zkoušky podporuje rovněž předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček. Ten před kamerami ČT řekl, že jde především o to, abychom poznali potenciál jednotlivých žáků. Zatím to prý funguje tak, že střední školy přijímají žáky, kteří jsou nesrovnatelní. „Učitel ale musí učit obě skupiny najednou,“ upozornil na problém. Další přidanou hodnotu vidí v tom, že výsledky bude zpracovávat CERMAT, a tak se uvidí vstupní a výstupní hodnota středních škol. „Bude vidět jasně přidaná hodnota na dané škole,“ uvedl.

Podle Tomáše Feřtka, odborného konzultanta EDUin, o. p. s., ale nejsme schopni odhadnout, kdo uspěje u zkoušek a následně pak i odmaturuje.

Ministr Chládek se ale snažil vést svou. Zdůraznil, že jednotné přijímací zkoušky budou připraveny z toho, co se má umět na základní škole. „Test neohrozí děti, které mají základní předpoklady,“ řekl.

Klaus ml. i v půlce pořadu opakoval, že takový způsob testování žáků prostě nebude fungovat. „Díky bohu, že už nejsem ředitel školy,“ řekl s tím, že to bude akorát další rozsáhlá agenda typu dnešní dvojmaturita, spousta byrokracie a papírů. Úrovni vzdělávání to nijak nepomůže. „Administrativa ale bude mnohem nižší. Výsledek testu bude přenosný,“ odpověděl mu Chládek.

Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií ČR Alfréd Dytrt to vidí jako komplexní problém. Podle něj bychom se měli zabývat celým systémem školství, který byl „nalajnován“ v 90. letech. A ten změnit. Podle něj je snaha zvýšit úroveň našeho školství možná opravdová, k výsledku je ale velmi skeptický. Podle něj úroveň českého školství nezlepší dva šedesátiminutové testy.

Debata se poté svezla k financování školství jako celku. Hosté popsali, že k nabírání žáků ve velkém ředitele škol často motivují finance. A to by se mělo změnit. Klaus ml. navíc upozornil na to, že se rozdílně financují různé obory, jako například technické, umělecké apod. „Paradoxně souhlasím s panem Klausem,“ pokýval Chládek.

Tím se debatující dostali k tomu, že postupný zásah do školství s sebou ruku v ruce ponese i uzavírání některých škol. „Počítám s tím, že musí ubýt několik středních škol,“ řekl ministr a uvedl, že nynější naplněnost je jen 60 procent.

„Já tomu fandím také, ale to by musel mít pan ministr trochu odvahu, ale tu on většinou nemá, stačí nějaká petice šesti zoufalců a bere zpátečku,“ řekl Klaus ml. s tím, že zavírat školy je složitější téma.

Matematika zapáchá

Ministerstvo také uvažuje o povinné maturitě z matematiky. Ačkoliv se na toto téma v pořadu příliš nemluvilo, vzbudilo silné emoce. Hosté ve studiu se shodli, že je problém především v učitelích, kteří ji neumí učit. Především toto se prý musí změnit. „Udělali jsme z ní něco, co zapáchá,“ řekl k matematice Dytrt. „Opravdu s tím jednou musíme začít,“ řekl Chládek s tím, že pokud do toho bude mít co mluvit, dotáhne hromadné přijímačky do konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…