Studenti a odborář si notovali. Jejich cílem je pád vlády

18.04.2012 23:01

Studenti a odboráři na jedné lodi. Snad poprvé v historii se dva odlišné tábory, studenti a zaměstnanci, spojili. Předseda školských odborů František Dobšík se ve středu setkal se studenty, aby prodiskutovali společný cíl - nechat padnout vládu.

Studenti a odborář si notovali. Jejich cílem je pád vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace - ilustrační foto

Obě dvě strany jsou znechucené současnou vládou a požadují okamžité předčasné volby. “Náš společný zájem je, aby se vzdělávání nestalo obchodem. Aby bylo veřejné pro všechny. Stát je pro občany. Měl by zajišťovat veřejné služby. Odbory a studenti musí nyní hledat společná témata. Mezi ně patří především zprivatizování veřejné moci, všechny ty aféry, co vyšly na povrch,“ hlásal na setkání se studenty Dobšík.

Jak studenti, tak odboráři doufají v pád vlády. “Díky Peake se dějí kolotoče, tak snad se vláda brzy rozhoupe a skončí,“ doufá Dobšík společně s Václavem Drozdem, mluvčím za brněnskou pobočku Iniciativy za svobodné vysoké školy.

Podle sociologa Ondřeje Vlámského se v posledních týdnech podařila unikátní věc: “Podařilo se dát dohromady dva segmenty, a to občanské iniciativy a odbory. Spojení těchto segmentů považuji za legitimní. Odbory mají navíc historicky se zvyšující výraznou inteligenční i profesní kapacitu, proto mohou řešit problémy zaměstnanců,“ uvedl na setkání Vlámský.

Dobšík zároveň upozornil, že problém se netýká pouze vysokoškoláků. “Je nutné oslovit i střední školy, bojujeme i za ně. Reformy, které vláda chce schválit, dopadnou především na ně.“ Středoškoláci si ale zatím situaci neuvědomují: “Mně je to teď fuk, já se učím na maturu,“ zhodnotila pro ParlamentníListy.cz politickou situaci Markéta, studentka čtvrtého ročníku střední školy.

Politolog: Šance na pád vlády není ani 50 procent

Diskuze se zúčastnili také studenti Pedagogické fakulty. Zajímal je především názor Dobšíka na platové ohodnocení učitelů. “Nechceme, aby učitelé měli všichni stejně. Proč by mladí schopní pedagogové museli čekat a být ohodnocení teprve po několika letech? Naše představa je dát škole k dispozici určitý rozpočet. Učitel by měl dostat základ na pokrytí svých životních potřeb a ředitel by měl možnost, podle zásluh učitele, pak z rozpočtu přerozdělovat odměny,“ domnívá se Dobšík.

Podle politologa Martina Bastla spojení občanských iniciativ a odborů může jejich šance jen posílit.

“Čím více uskupení se propojí, tím je šance na úspěch vyšší. V tomto případě se ale domnívám, že šance na pád vlády není ani padesát procent. V pozadí vlády stále stojí prioritní zájmové síly, které daly tuto vládu dohromady, a ty svoje cíle ještě neuskutečnily,“ zhodnotil propojení studentů a odborů pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Protože demonstrace připadla na velikonoční období, získala si mezi studenty a odboráři už svůj vlastní pracovní název Velikonoční příběh. Otázkou je, jestli bude se šťastným koncem či ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…