Studenti, čtěte. Triky, jak se vyhnout placení školného

17.08.2011 8:53

Experiment se spoustou nezodpovězených otázek, tak by se dalo mluvit o odloženém školném. Koalice ho plánuje uvést v život jako součást reformy vysokoškolského vzdělání, za něž by už měli studenti v horizontu roku či dvou začít platit. Mnohé z nich se odvíjejí od klíčového záměru, který by umožnil začít splácet teprve tehdy, až bude vysokoškolák pobírat v zaměstnání průměrnou mzdu.

Studenti, čtěte. Triky, jak se vyhnout placení školného

Ministerstvo školství zamýšlí odpustit splácení odloženého školného těm vysokoškolákům, kterým se do padesáti let věku nepodaří pobírat alespoň průměrnou mzdu. Může jít o reakci na logickou výhradu opozice. „Ve školství neexistuje prakticky žádná progrese a učitelé se dostanou na průměrnou mzdu až čtyři roky před důchodem," namítal už předtím pro ParlamentníListy.cz stínový ministr Marcel Chládek.

Související: Stínový ministr: Školné zrušíme, Dobeši. Vzdělání není o peněžence


Povinnosti splácet odložené školné se vyhnou i ti, kteří se opakovaně dostanou pod hranici průměrné mzdy. „Student může opakovaně přestat splácet v případě, že jeho mzda poklesne pod tuto hranici. V každém případě bude splácet pouze do padesáti let věku, pokud do padesáti let půjčku neuhradí, nesplacená část se mu promine," uvedl náměstek ministra pro výzkum a vysoké školství Ivan Wilhelm pro iDNES.cz.

Od splácení dluhu by mohl pomoci i přechod na OSVČ

Potíže se splácením odloženého školného mohou nastat při lpění na dosažené průměrné mzdě. Tu ve skutečnosti pobírá jen třetina populace a ne všichni vysokoškoláci se do ní musí s jistotou zařadit. Navíc pro ně nemusí být od věci po získání praxe i kontaktů v zaměstnání a přiblížení se průměrné mzdě stát se OSVČ a díky nastaveným daňovým paušálům školné neplatit.

„Byl by to šikovný způsob, jak se vyhnout splácení odloženého školného. Ale doufám, že jen kvůli tomu někoho nenapadne zhoršovat v tomto státě podmínky pro OSVČ, protože to je v principu špatně," reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda, který v poslední době snahu utahovat OSVČ šrouby vnímá.

Čtěte také: Za zavřenými dveřmi: Kalousek a Nečas se chytli kvůli živnostníkům


Na desetitisícové školné si lze za semestr vydělat

Nad nápadem zavedení odloženého školného se ale šéf živnostníků pozastavuje, protože částku maximálně deset tisíc korun za semestr považuje za legrační příspěvek. „Jako študáci jsme chodili na brigádu a když jsem počátkem devadesátých let založil agenturu na zprostředkování brigád vysokoškolákům, měli jsme i patnáct tisíc zájemců. Někdo si u nás vydělal jen tři stovky za rok, jiný i osm tisíc měsíčně," myslí si Danda, že by neměl být problém vydělat si na školné při studiu.

Naopak odklad úhrady školného vnímá jako velkou zátěž pro budoucnost. „Když se odloží školné, tak budou mít vysokoškoláci na zádech batoh se stotisícovým dluhem. A to není dobrý start do života a už vůbec ne do podnikatelského prostředí jako OSVČ. Tím dluhem dostane člověk takovou ránu, že nevím, jak se s tím bude vypořádávat," upozorňuje redakci šéf živnostníků.


Nejde jen o průměrnou mzdu, ale i sociální situaci

Stínový ministr školství ČSSD zase upozorňuje, že není průměrná mzda jako průměrná mzda. „Nevím, jak je domyšleno to, když člověk dosáhne průměrného platu, ale stejně nebude schopen odložené školné splácet. Je rozdíl mezi tím, kdo žije sám, a matkou samoživitelkou s dětmi," poukazuje pro ParlamentníListy.cz senátor Chládek na to, že svou roli ve schopnosti splácet bude kromě příjmu hrát i sociální situace.

Připravovaný systém školného počítá s tím, že školné za studenty by zaplatily banky už v průběhu studia. Ti by jim pak závazek začali splácet až po dosažení minimálně průměrné mzdy. Banky však logicky budou chtít na novém produktu vydělat, a tak by se původně stotisícová půjčka na školné mohla po létech bývalým vysokoškolákům pořádně prodražit.

Banky kvůli školnému zatím nikdo nekontaktoval

„S žádnou konkrétní bankou se zatím rozhovory nevedou. Ani o tom, jaké by byly úrokové sazby, nebo o garanci splácení," přiznal ve vysílání ČT24 náměstek ministra školství Ivan Wilhelm, že při přípravě systému školného finanční ústavy nikdo nekontaktoval. Pokud s nimi stát dohodne výhodnější úročení, budou od něj banky nepochybně požadovat nějakou kompenzaci. A tak část z toho, co stát získá do jedné kapsy, bude muset vydat z druhé.

Otázek po efektu zavedení odloženého školného bude určitě mnohem víc. K tomu je třeba přidat i diametrálně odlišný pohled koalice a opozice, který vyvolává otázku, na jak dlouho by se zavedlo. „Jestli si nedají říct a školné zavedou, ČSSD ho zruší," vyjádřil se jasně pro ParlamentníListy.cz stínový ministr školství Marcel Chládek, co lze v tomto směru od nejsilnější parlamentní strany po příštích volbách očekávat.


K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…