Zachrání se ministr školství Dobeš? Hůl nad ním pomalu láme i Klasnová

04.02.2012 10:51

Ministr školství Josef Dobeš (VV) je den ode dne blíž ke svému odchodu z kabinetu premiéra Petra Nečase. Vaz mu láme otázka čerpání evropských peněz v resortu školství. Sám ministr prohlásil, že z funkce odejde, pokud problémy neurovná do začátku dubna. Ve Věcech veřejných už se tak pomalu hledá jeho nástupce, i když podle předsedy VV Radka Johna je to zatím předčasné.

Zachrání se ministr školství Dobeš? Hůl nad ním pomalu láme i Klasnová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Pozice ministra školství Josefa Dobeše (VV) je stále slabší. Poté, co čelil kritice za nezvládnuté čerpání evropských dotací, se objevil další problém. Ministr si do svého tiskového oddělení přivedl člena Rady Českého rozhlasu Antonína Zelenku. Zákon přitom zakazuje členům rady přijímat funkce ve veřejné správě. S přešlapy ministra však ztrácí trpělivost i část jeho vlastní strany. Nabízí se proto otázka, kdo by ho mohl v pozici ministra nahradit.

Dobešovi lámou vaz evropské dotace

Možnou nástupkyní by mohla být místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová, která se problematice školství dlouhodobě věnuje. Sama se ale k případnému ministerskému angažmá nechtěla pro deník Právo vyjadřovat.

Mezi spolustraníky, kteří Dobešův odchod z ministerstva nevylučují, patří poslankyně Kateřina Klasnová, podle níž dal sám ministr funkci k dispozici v případě, že problematiku čerpání evropských peněz nenapraví do začátku dubna. Do té doby je však podle Klasnové předčasné hovořit o jeho odchodu z funkce.

„Sám řekl, že situaci napraví do začátku dubna. Jsme si toho vědomi. Věřím, že kdyby k nápravě nedošlo, tak se pan ministr zachová jako chlap,“ prohlásila pro Právo Klasnová. Podle ní problémy v tomto operačním programu se táhnou celé roky a nepadají jen na Dobešovu hlavu.

John vyčkává, TOP09 žádá ministrovu hlavu

Předseda VV Radek John se však za Dobeše postavil alespoň prozatím. Pokud problémy napraví, není prý důvod uvažovat o jeho odchodu z kabinetu. „Pan ministr Dobeš mě ujistil, že problémy do určené doby zvládne, a do té doby o tom nebudeme spekulovat,“ uvedl John.

Naproti tomu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík tvrdí, že Dobeš Česku ušil z ostudy kabát a měl by z toho vyvodit osobní odpovědnost. Pokud tak neučiní, měl by o jeho setrvání v kabinetu rozhodnout premiér Petr Nečas (ODS).

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…