Projekt Šlechta českých zemí v evropské diplomacii se představil v Bruselu

22.04.2018 14:04

Dlouhodobý projekt Národního památkového ústavu s názvem Po stopách šlechtických rodů, který se v letošním roce věnuje tématu šlechtické diplomacie, se vůbec poprvé ve své historii představil za hranicemi našeho státu.

 Projekt Šlechta českých zemí v evropské diplomacii se představil v Bruselu
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Slavnostní evropské zahájení roku Šlechty českých zemí v evropské diplomacii proběhlo v pátek 20. dubna v Bruselu, dějišti významných historických diplomatických událostí a centru současné evropské diplomacie.

„Rok šlechty českých zemí v evropské diplomacii je dalším dílem ze série dlouhodobého a veřejností oblíbeného projektu Po stopách šlechtických rodů, ve kterém se snažíme návštěvníkům nabídnout podnětná témata z naší historie ve spojitosti s někdejšími sídly šlechtických rodů. Letos se navíc připojujeme k probíhajícímu Evropskému roku kulturního dědictví, proto téma představíme i v několika evropských metropolích,“ připomíná generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Slavnostní evropské zahájení projektu proběhlo v pátek 20. dubna v prostorách bývalé bruselské tržnice Halles Saint-Géry. Projekt zde představila panelová výstava a přednáška s názvem Čtyři vize evropského míru, které se zaměřily na čtyři zásadní evropské mírové projekty, iniciované nebo organizované šlechtici spjatými s českými zeměmi, jejichž někdejší rezidence a mobiliární fondy Národní památkový ústav spravuje.

Připomenut byl český král Jiří z Poděbrad a jeho projekt na mírovou organizaci křesťanských států (1462-1467), Maxmilián Trauttmansdorff, jeden z hlavních diplomatů při vyjednávání Vestfálského míru, kterým byla v roce 1648 ukončena třicetiletá válka, kníže Klement V. Metternich, vůdčí osobnost Vídeňského kongresu v roce 1815, a autor knihy Pan-Evropa z roku 1923 Richard Coudenhove-Kalergi.

Cílem zahraničních projektů je nejenom popularizace tématu diplomacie, ale také prezentace péče o kulturní dědictví v České republice. „V přeneseném smyslu projektu a v kontextu Evropského roku kulturního dědictví si Národní památkový ústav klade za cíl působit při těchto příležitostech jako ´ambasador´ péče o kulturní dědictví v České republice", upřesňuje Petr Pavelec, hlavní garant projektu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii a autor bruselské panelové výstavy.

Po stopách šlechtický rodů je název projektu, který od roku 2011 realizuje Národní památkový ústav. K roku Šlechty českých zemí v evropské diplomacii se připojilo 42 objektů ve správě NPÚ a dílčí aktivity se odehrají i v pěti evropských metropolích.

Více informací o letošním tématu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…