AOPK ČR: Čtvrt miliardy korun pro kraje na ochranu přírody

31.05.2016 19:48

250 milionů korun - taková částka je určena krajům na dokončení implementace, plánování péče a zajištění péče o lokality soustavy Natura 2000.

AOPK ČR: Čtvrt miliardy korun pro kraje na ochranu přírody
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Novou výzvu z Operačního programu Životní prostředí dnes vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR [1,2]. O podporu na projekty zaměřené na evropsky významné lokality (EVL) a ptačí oblasti (PO) mohou kraje žádat od 30. května 2016 až do konce roku 2017.

„Péče o přírodu něco stojí. Kraje mohou získat peníze nejen na monitoring a mapování, ale především na zajištění potřebné péče o místa, která jsou zajímavá z celoevropského pohledu a jsou proto součástí soustavy Natura 2000. Z evropských zdrojů tak mohou například zajišťovat, aby louky nezarůstaly náletem, pečovat o mokřady a vodní prvky, nebo likvidovat invazní druhy,“ vypočítává František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  Výzva je omezena na jediné způsobilé žadatele - kraje jako příslušné orgány ochrany přírody pro lokality soustavy Natura 2000. Maximální výše podpory, kterou mohou získat, je stanovena na 100 %.

Opatření, která je možné v rámci výzvy podpořit, náležejí do tří skupin. Dokončení vyhlašování EVL v rozsahu oblasti podpory 6.1 OPŽP 2007–2013 zahrnuje například sběr informací a podkladů pro vyhlášení území a péči o danou lokalitu, přípravu podkladů k vyhlašování, zajištění vyhlašovacího procesu, geodetické zaměřování hranic a vyznačení lokalit v terénu. Plánování péče o lokality soustavy území Natura 2000 zahrnuje kromě sběru aktuálních podkladů a informací nezbytných ke kvalitnímu a efektivnímu plánování péče také monitoring a mapování stavu přírodních fenoménů, hodnocení efektivity prováděných opatření nebo tvorbu informačních a technických nástrojů sloužících k ochraně a péči o lokality soustavy území Natura 2000. Poslední skupinou je samotné praktické zajištění péče o lokality soustavy území Natura 2000 vycházející z plánovací dokumentace, tj. souhrnů doporučených opatření, plánů péče, záchranných programů, smluvní ochrany event. dalších relevantních dokumentů. Spadají sem například projekty zaměřené na péči o bezlesí, lesní společenstva, vodní prvky a mokřadní biotopy, likvidaci invazních druhů apod.

Plánované záměry doporučujeme konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR. Kontakty jsou zveřejněny na stránkách http://www.dotace.nature.cz/opzp-kontakty.html. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít emailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

Žádosti o podporu jsou podávány elektronicky prostřednictvím portálu pro žadatele IS KP14+, který je součástí jednotného monitorovacího systému pro administraci evropských dotací MS2014+. Kvůli elektronickému podání žádosti a povinných příloh je nezbytné, aby žadatel disponoval elektronickým podpisem. Veškerá dokumentace k výzvám z OPŽP 2014–2020 je zveřejněna na webových stránkách programu www.opzp.cz.

Poznámky:

[1] Pro prioritní osu 4 (příjem a hodnocení žádostí) je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR zprostředkujícím subjektem.

[2] Zajímavé projekty, které v minulých letech pomohly naší přírodě, shrnuje sborník z Konference Vybrané problémy ochrany přírody a krajiny a možnosti nápravy s využitím evropských a národních dotačních programů. Najdete jej na: http://www.ochranaprirody.cz/res/archive/239/029978.pdf?seek=1435655288

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…