AOPK ČR: Mezinárodní rok jeskyní a krasu pokračuje i letos

13.04.2022 8:31 | Tisková zpráva

Akci organizuje Mezinárodní speleologická unie (UIS), celosvětová organizace průzkumníků jeskyní a krasu, vědců, manažerů a pedagogů.

AOPK ČR: Mezinárodní rok jeskyní a krasu pokračuje i letos
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Členem UIS je Česká speleologická společnost,  partnery Mezinárodního roku jeskyní a krasu 2021-22 z Česka jsou také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa jeskyní ČR a Česká geologická služba. Hlavní událostí Mezinárodního roku jeskyní a krasu 2021-22 je Mezinárodní speleologický kongres naplánovaný na 24. – 31. července 2022 v Savojsku ve Francii. Původně byl Mezinárodním rokem jeskyní a krasu prohlášen rok 2021, kvůli covidové pandemii byl prodloužen i na rok letošní.

Také v roce 2022 se prakticky do akce zapojí pracoviště AOPK ČR:  Správa CHKO Moravský kras a Správa CHKO Český kras. Akce plánované u příležitosti Mezinárodního roku jeskyní a krasu se budou zveřejňovat postupně. Cílem akcí bude zvýšit ve veřejnosti chápání jeskyní a krasu a jejich ochrany, zvláště v samotných krasových regionech.

AOPK ČR, Správa CHKO Moravský kras v roce 2022 zopakuje výjimečné Dny otevřených dveří Amatérské jeskyně v podzimním termínu. Koncem června proběhnou Dny otevřených dveří jeskyně Býčí skála. Plánují se také Dny otevřených dveří Ochozské jeskyně a Císařské jeskyně (spolu s Dětskou léčebnou v Ostrově u Macochy). Pokračuje putovní výstava o krasu a o partnerech Roku jeskyní, aktuálně je v Zámku ve Křtinách (konferenční centrum Mendelovy univerzity v Brně) a do 2. poloviny roku 2022 bude probíhat série přednášek a exkurzí. Velkou akcí bude úklid Moravského krasu a jeskyní v sobotu 9. 4. 2022. Bude stejně jako vloni zaměřen na úklid starých skládek a vyčištění jeskyní po starých speleologických výzkumech.  Na Punkevních jeskyních k Roku jeskyní pokračuje stálá panelová výstava.

AOPK ČR, Správy CHKO Český kras pořádá od 26. 3. 2022 v Komunitním centru sv. Ludmily na Tetíně filmový festival Ozvěny Ekofilmu. Dále proběhnou přednášky a projekty zaměřené na poznávání jeskyní a krasu pro školy i pro veřejnost, například v knihovně Radotín.  Vloni vyšla skládačka Krásný svět krasu (geologický vývoj až současnost) a brožurku Poustevník Ivan, která kras a jeskyně představuje.

Česká geologická služba pořádá vědeckou konferenci k Mezinárodnímu roku jeskyní a krasu 2021-22 s předpokládaným termínem v září 2022. Česká speleologická společnost se bude k Mezinárodnímu roku jeskyní a krasu 2021-22 prezentovat speleologickou konferencí Speleofórum dne 23. 4. 2022 ve Sloupu v Moravském krasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…