Agentura ochrany přírody a krajiny: Sekat? Nesekat? Hnojit? Nehnojit?

14.02.2018 11:07

Ale hlavně proč je důležité se nad tím zamýšlet? Především o tom byl diskuzní seminář se zemědělci, který se uskutečnil 31. ledna v CHKO Žďárské vrchy.

Agentura ochrany přírody a krajiny: Sekat? Nesekat? Hnojit? Nehnojit?
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Ve středu 31. ledna se v Novém Městě na Moravě konal diskuzní seminář, určený zejména zemědělcům hospodařícím na území CHKO Žďárské vrchy a zapojeným do Agroenviromentálně – klimatických opatření (AEKO) Programu rozvoje venkova. Seminář byl svým zaměřením unikátní. Nebyl totiž klasickým balíčkem informací o tom, co a jak dle požadavků dotačních titulů dělat či nedělat. Zaměřen byl na samotnou podstatu opatření, důvody, proč se ke krajině při hospodaření chovat dle jejich poměrně přísných a pro někoho možná zvláštních podmínek.

Setkání se osobně zúčastnil ministerský rada ministerstva zemědělství, Oddělení strategie environmentálních podpor rozvoje venkova, Ing. Josef Makovský, Ph.D. a Bc. Roman Scharf z ministerstva životního prostředí. Z ústředí AOPK ČR se připojila Ing. Klára Čámská, Ph.D., která je zde odbornou referentkou pro zemědělství. Vysvětlování smyslu opatření pro konkrétní druhy či biotopy se pak ujali pracovníci regionálního pracoviště Správa CHKO Žďárské vrchy. Informace přímo „z první ruky“ přišlo získat i předat okolo padesáti hospodářů.

Mezi nejvíce diskutovaná témata patřila spolupráce s kontrolním orgánem opatření AEKO, Státním zemědělským intervenčním fondem. Obecně panují obavy, že kontrola neuzná provedení prací a hospodáři o dotace přijdou. Podobné obavy pak často vedou k zásahům, které krajině namísto pomoci spíše škodí. Dobrou zprávou pro naše zemědělce je, že mnoho neočekávaných situací řeší takzvané Souhlasné stanovisko orgánu ochrany přírody, které může vydat Správa CHKO. Tímto stanoviskem lze především upravit termín seče, upravit poměr nedosečků a nedopasků. Lze jím také řešit potřeby samotných hospodářů ohledně ošetření travních porostů.

A jaký je hlavní smysl opatření a podmínek AEKO? Diverzita, různorodost, narušení rutiny i správné načasování hospodaření v krajině. Modrásci, chřástal polní, čejka chocholatá, louky, pastviny a spousta dalších, pro které dotační tituly existují, představují pouze malou ukázku životních podmínek a nároků, které je nutné zohlednit. Různorodost je nezbytným prvkem v ochraně a podpoře jedinečné druhové bohatosti i pestrosti krajiny CHKO Žďárské vrchy.

Žďárské vrchy jsou charakteristické střídáním luk, polí a lesů. Z celkové rozlohy CHKO tvoří 37 % zemědělská půda, z toho je 48 % luk. Téměř na každou z nich je pobírán některý z dotačních titulů
Žďárské vrchy jsou charakteristické střídáním luk, polí a lesů. Z celkové rozlohy CHKO tvoří 37 % zemědělská půda, z toho je 48 % luk. Téměř na každou z nich je pobírán některý z dotačních titulů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…