Alternativní doprava v kraji získala nominaci na „Evropského oskara“ v oblasti životního prostředí

22.05.2015 16:20

Velký úspěch zaznamenal Moravskoslezský kraj v soutěži o evropskou cenu EMAS AWARDS 2015, která je jednou z nejprestižnějších ocenění v oblasti životního prostředí. Aktivity kraje v oblasti podpory rozvoje alternativních druhů dopravy byly v kategorii velkých organizací ve veřejném sektoru vybrány mezi pět nominovaných projektů zemí Evropské unie.

Alternativní doprava v kraji získala nominaci na „Evropského oskara“ v oblasti životního prostředí
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Kraj tak zopakoval loňský úspěch v této soutěži, kdy byly na hlavní cenu nominovány „kotlíkové dotace“. Cena EMAS AWARDS 2015 je vyhlašována Evropskou komisí s cílem ocenit nejlepší nová a kreativní řešení v oblasti inovačních opatření, která vedou k významnému pozitivnímu vlivu na životní prostředí.

„Moravskoslezský kraj se připojil k projektu Elektromobilita Skupiny ČEZ. Úředníci mají od té doby k dispozici dva elektromobily, před krajským úřadem stojí také veřejná dobíjecí stanice elektromobilů. Loni v lednu uzavřel také se společností Vítkovice memorandum o spolupráci v oblasti rozvoje nízkoemisních druhů dopravy. Rozvoj elektromobility je jedním z příspěvků ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji stejně jako plánovaná postupná obměna všech referentských aut krajského úřadu za vozidla na CNG. V lokalitách, kde je v dosahu plnicí stanice CNG, časem postupně obměníme i vozový park příspěvkových organizací Moravskoslezského kraje,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Je přesvědčen o tom, že propagováním a využíváním vozidel na alternativní pohon můžeme významně přispět ke zlepšení kvality ovzduší v celém kraji, a tím i životních podmínek občanů. Vozidla na zemní plyn a elektromobily totiž produkují výrazně méně škodlivin než ta s klasickým pohonem. Sám má vozidlo na CNG k pracovním i soukromým účelům k dispozici. „Jezdím na plyn za korunu na kilometr, je to levnější a šetrnější k životnímu prostředí,“ potvrdil hejtman.

„Všechny realizované aktivity v této oblasti směřují k jedinému cíli  - vytvoření základů modelového regionu nízkoemisní dopravy a podmínek pro rozvoj alternativních způsobů dopravy. Moravskoslezský kraj by tak mohl být představován jako fungující příklad tohoto rozvoje, včetně ukázky dobré spolupráce mezi veřejnou a soukromou sférou,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík, který cenu převzal 21. května ve španělské Barceloně v rámci osmnáctého ročníku Evropského fóra o ekoinovacích.

Moravskoslezský kraj dlouhodobě implementuje na svém krajském úřadu principy environmentálního řízení známého pod zkratkou EMAS. „Krajský úřad na vysoké úrovni plní své hlavní poslání – poskytuje kvalitní služby veřejnosti, zajišťuje servis a další podmínky pro práci samosprávy a realizuje výkon přenesené působnosti. Jsem pyšný na to, že veškerou tuto činnost zároveň vykonává s ohledem na ochranu životního prostředí. Zavedením systému EMAS jako první v České republice deklaroval, že stav životního prostředí není této veřejné instituci lhostejný a že každý z nás může přispět k tomu, aby se nezhoršoval,“ uvedl Tomáš Kotyza, ředitel moravskoslezského krajského úřadu, který v roce 2012 získal mezinárodní certifikát EMAS pro první „zelený“ krajský úřad v Česku a následně ho úspěšně obhájil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…