Armáda ČR: Hraničtí měli minulý týden napilno

23.02.2022 20:29 | Tisková zpráva

Ve dne, v noci a znovu ve dne trénovali hraničtí vojáci střelbu ze 120 mm minometů. Do prvního letošního výcviku jednotek 71. mechanizovaného praporu, který se uskutečnil minulý týden na Libavé, se zapojily i další jednotky praporu – včetně té, která zanedlouho vyrazí do afrického Mali.

Armáda ČR: Hraničtí měli minulý týden napilno
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Po dlouhé době zase máme možnost cvičit větší celky než úroveň družstva, které jsme se museli věnovat díky protiepidemickým opatřením,“ pochvaloval si velitel praporu podplukovník Libor Tesař.

Jeho vojáci se proto při tomto únorovém vyvedení zaměřili na široké spektrum činností: „Důraz byl položen na jednotku 7. úkolového uskupení AČR EUTM Mali, která musí splnit úkoly kontroly sladěnosti ze stupně praporu. Manévrové jednotky praporu se věnovaly především taktické a střelecké přípravě, zdokonalení pohybu po bojišti i prověření psychické a fyzické připravenosti jednotlivců,“ prozradil s tím, že velkým přínosem bylo také zapojení vojáků mechanizované roty aktivní zálohy 71. praporu v rámci cvičení Patriot I, kteří se zaměřili na rozvoj schopností v taktické a střelecké přípravě.

Jeden z nejdůležitějších výcvikových úkolů roku splnila minometná baterie, kterou čekaly denní i noční ostré střelby a řízení palby ze 120 mm minometů. „Během přípravy na samotné ostré střelby si naši minometníci v náročném terénu procvičili nácvik zájezdu do palebných postavení, zaměřování minometů na cíl i závěrečný odjezd do vyčkávacího postavení. Následovala nepřímá střelba ze zakrytého palebného postavení až na vzdálenost osm kilometrů a to v režimu den – noc – den. K dispozici jsme měli tentokrát osm minometů ve dvou palebných četách,“ vysvětlil zástupce velitele minometné baterie nadporučík Jiří Havelka. Výsledky palby a ničení palebných cílů vojákům hodnotil dělostřelecký návodčí. Minometná baterie je součástí bojové podpory manévrových jednotek.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Minometná munice je určena především k ničení a umlčování živé síly nepřítele, ničení protitankových prostředků a lehce pancéřovaných cílů a může sloužit i k boření lehkých polních úkrytů a okopů nebo palebných postavení zbraní.

„Můžeme vést plánované (tj. s předem připravenými prvky pro zamíření) nebo neplánované (kdy počtáři minometné baterie musí nejprve vypočítat podklady pro zamíření minometů jak ve směru, tak v dálce) palby,“ přibližuje činnost svých vojáků vrchní praporčík minometné baterie nadrotmistr Viktor Vítek.

„Palbu můžeme vést jednotlivými ranami, salvou nebo takzvaně ráz na ráz, kdy se vede palba s největší rychlostí, ovšem s nezbytnou kontrolou zamíření před každým výstřelem. Minomet obsluhují celkem tři osoby – velitel, nabíječ a mířič, tuto trojici ještě doplňuje řidič nákladního vozidla Tatra 815 8x8 PRAM, které minomet a osádku přepravuje.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…