Arnika: Znečištění toxickými látkami v pražských vodách je všudypřítomné

01.12.2020 20:29

Arnika nechala zanalyzovat vzorky vody, sedimentů a ryb z pražských potoků na přítomnost perfluorovaných látek (PFAS) a bromovaných zpomalovačů hoření (BFR).

Arnika: Znečištění toxickými látkami v pražských vodách je všudypřítomné
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Chemické látky poškozující hormonální a nervový systém byly zjištěny na všech lokalitách zhruba ve stejné míře, jako v ostatních evropských řekách. Znečištění pochází s největší pravděpodobností z nahromaděné průmyslové zátěže z minulosti a odpadních vod domácností. Nadměrnou zátěž kvůli používání hasicích pěn výzkum odhalil jen v blízkosti letiště. Zmíněné látky se každopádně v přírodě nerozkládají, hromadí se a podle odborných výzkumů kontaminují pitnou vodu a potraviny. 

Studie ”Nekonečný koloběh toxických látek – Perfluorované látky a bromované zpomalovače hoření v pražských vodách, rybách a sedimentech” je ke stažení na Fotogalerie z odběrů, autor fotografií Martin Holzknecht: ZDE

Video z odběrů: ZDE

“Perfluorované látky a bromované zpomalovače hoření nejsou nezbytné a existuje pro ně řada bezpečnějších alternativ. Proto by měly z výroby a zboží jednou provždy zmizet. Vyzýváme jak výrobce, tak i zákonodárce, aby používání těchto toxických látek omezili. Nic už nemůže nahradit zhoršení kvality našich vod a kontaminaci životního prostředí po celém světě,” říká Jitka Straková z Arniky. 

Prvním krokem je zavedení kontroly úniků PFAS z průmyslových zdrojů v České republice a jejich ohlašování do Integrovaného registru znečišťování Ministerstva životního prostředí. Na základě výzvy Arniky s názvem Řeky bez jedů to přislíbil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Výzvu už podepsalo víc než 6280 lidí.

Používání zmíněných toxických chemikálií je postupně zakazováno na evropské i mezinárodní úrovni. Chemický průmysl je však nahrazuje látkami s podobnými vlastnostmi a legislativní zákaz tak v praxi zaostává. Evropská komise proto nyní ve své chemické strategii navrhuje omezit celou skupinu PFAS především v textilu, obalových materiálech na potraviny, kosmetice a všude tam, kde není jejich použití nezbytné, např. ve zdravotnictví.  

Kontaminace PFAS jako v průmyslových oblastech

Nejvyšší naměřené koncentrace ve vodě byly zjištěny v Kopaninském potoce. Příčinou kontaminace je dlouhodobé používání hasicích pěn na nedalekém Letišti Václava Havla. Hodnota 164,34 ng/l se blíží znečištění velkých průmyslových aglomerací. Z vody se pak látky přenášejí i do ryb. Nadlimitní hodnotu 17,4 μg/kg mokré hmotnosti Arnika naměřila v okounu evropském odloveném na soutoku Vltavy a Rokytky. Znečištění nejspíše pochází z průmyslové zóny Vysočan. Kontaminace ostatních vzorků vody a ryb je srovnatelná se znečištěním ostatních českých i velkých evropských řek.

Látky ze skupiny PFAS přispívají k onemocnění hormonálního systému a nabourávají imunitu. Odpuzují vodu a mastnotu. Hlavním zdrojem znečištění PFAS jsou hasicí pěny, najdeme je ale i v oblečení s nepromokavou vrstvou nebo v teflonovém nádobí. Do životního prostředí se dostávají při výrobě nebo s odpadními vodami z našich domácností omýváním nebo praním outdoorového oblečení. 

BFR v pražských vodách

BFR byly zjištěny ve všech vzorcích sedimentů a ryb a naměřené hodnoty překročily úrovně pro znečištění stanovené evropskou směrnicí.

Bromované zpomalovače poškozují imunitní, endokrinní a reprodukční systém, u malých dětí způsobují ADHD a mají negativní vliv správný vývoj plodu. Zabraňují nebo omezují vznícení hořlavého materiálu, a využití proto našly v elektronice, textilu, nábytku, podlahových krytinách a objevují se v široké škále produktů z recyklovaného plastu. Do pražských vod se dostávají obdobným způsobem jako PFAS. 

Arnika nechala zanalyzovat sedm vzorků říční vody, tři vzorky sedimentu a čtyři vzorky ryb z vodních útvarů na obsah PFAS a BFR v laboratoři Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Budoucnost vidíme bez jedů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…