Asociace krajů ČR: Kraje vítají dohodu, dostanou potřebné peníze pro poskytovatele sociálních služeb

07.06.2019 19:11

Na dofinancování sociálních služeb v krajích půjde 1 miliarda určená na navýšení platů a zvláštních příplatků a 1,5 miliardy na individuální projekty hrazené z evropských fondů. Dohodly se na tom dnes ministryně financí Alena Schillerová, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová.

Asociace krajů ČR: Kraje vítají dohodu, dostanou potřebné peníze pro poskytovatele sociálních služeb
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Půl miliardy půjde z vládní rozpočtové rezervy a půl miliardy z nespotřebovaných nároků Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV),“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová. Dalších 1, 5 miliardy korun na tři roky pak získalo MPSV z evropských fondů. „Chtěla bych velmi poděkovat oběma ministryním, že došly ke společné dohodě a kraje dostanou finance na 7procentní navýšení platů v sociálních službách, ke kterému došlo od letošního ledna, a na zvláštní příplatky, které se zvýšily taktéž od 1. ledna z 600 na 1880 korun. Dále musím ocenit, že ministryně práce a sociálních věcí vybojovala peníze z Evropské unie, protože řada sociálních služeb je hrazena právě prostřednictvím těchto finančních prostředků. Přála bych si, aby se udělení 1 miliardy podařilo co nejrychleji zadministrovat a kraje mohly peníze co nejdříve rozdělit. Zazněl také slib, že MPSV pomůže krajům s urychleným podáním žádostí ohledně zdrojů z EU, aby poskytovatelé sociálních služeb tyto finance mohli dále čerpat,“ uvedla předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová.

Vláda by se měla poskytnutím peněz zabývat na svém jednání 17. června. Ministerstvo práce a sociálních věcí pak vypíše dotační řízení. „Harmonogram je daný zákonem, pokud všechno půjde dobře, kraje obdrží peníze na začátku srpna,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která dodala, že obě ministerstva maximálně zrychlí celý proces. O rozdělení peněz následně rozhodnou krajská zastupitelstva. „Jsme popřípadě připraveni svolat mimořádná jednání zastupitelstev krajů,“ upřesnila Jana Mračková Vildumetzová.

K dohodnuté částce 2, 5 miliardy korun přidá MPSV ČR 200 milionů korun na financování sociální práce v obcích, 160 milionů na zajištění činnosti orgánů sociálně právní ochrany dětí a 81 milionů na výpadek v nadregionálních sociálních službách zaměřených na práci s osobami, které mají poruchy autistického spektra, či roztroušenou sklerózu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…