Asociace krajů ČR jednala s vládou. Vstřícně a věcně

14.06.2021 20:38

Jako věcné a vstřícné zhodnotil jednání Rady Asociace krajů ČR (AKČR) s vládou předseda asociace Martin Kuba. Na pondělní osobní schůzce Grémia Rady AKČR s představiteli vlády bylo asociaci přislíbeno uhrazení ztrát z veřejné dopravy prostřednictví SFDI, dofinancování sociálních služeb, navýšení peněz do 98. výzvy REACT-EU a vzájemná spolupráce na vybudování páteřní sítě laboratoří kvůli PCR testování.

Asociace krajů ČR jednala s vládou. Vstřícně a věcně
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Vláda přislíbila Radě AKČR celkem 750 milionů, jako kompenzaci ztrát z veřejné dopravy,“ uvedl předseda AKČR Martin Kuba s tím, že předmětem dalšího jednání je navýšení této částky na rovnou miliardu. Peníze poputují do krajů formou příspěvku ze SFDI na opravy mostů.  Předseda Kuba dále doplnil, že Ministerstvo práce a sociálních věcí následně přislíbilo dofinancovat sociální služby částkou 569 milionů korun.

Dalším bodem jednání bylo navýšení alokace v 98. výzvě programu REACT-EU tak, aby mohla být dotace poskytnuta všem žadatelům, kteří splní hodnotící kritéria. Odpadla by díky tomu nedůstojná soutěž v rychlosti klikání při podávání žádostí a peníze by se dostaly na všechny projekty. Srovnatelně kvalitní zdravotní péči by tak mohli mít obyvatelé všech krajů republiky. „Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví i Ministerstvem pro místní rozvoj opravdu hledáme cesty, jak podpořit všechny projekty tak, aby měli občané všech krajů srovnatelně kvalitní lékařskou péči,“ ocenil spolupráci předseda Kuba, s tím, že má od Ministerstva pro místní rozvoj příslib, že do 98. výzvy převede z dalších tranší EU částku okolo pěti a půl miliard korun. Z následné 99. výzvy pak bude vyjmuta následná péče, jejíž financování bude pravděpodobně řešeno prostřednictvím IROP.

Část peněz z plánované 100. výzvy programu pak chce Rada AKČR směřovat na vybavení laboratoří pro testování na koronavirus. Pokud bude chtít stát v září při začátku školní roku testovat všechny žáky, za současných podmínek to není možné v krátkém časovém úseku stihnout. „My, jako asociace, dodáme podklady pro vybudování páteřní sítě a vláda bude hledat cesty, jak ji podpořit finančně,“ uzavřel Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…