ČD: Den železnice v Královéhradeckém kraji připomenou jízdy zvláštních vlaků

06.09.2013 11:08

Den železnice v Královéhradeckém kraji se stejně jako v minulých letech uskuteční v depu kolejových vozidel v Trutnově, a to v rámci oslav Dne železnice a Dnů evropského dědictví. V sobotu 7. září od 8:30 do 16 hodin je připravený bohatý program v depu u trutnovského hlavního nádraží a jízdy vlaků tažených parní lokomotivou.

ČD: Den železnice v Královéhradeckém kraji připomenou jízdy zvláštních vlaků
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Den železnice se koná za podpory Královéhradeckého kraje, města Trutnov a ve spolupráci se Společenským centrem Trutnovska pro kulturu a volný čas. Z Hradce Králové vyjede v 6:12 zvláštní vlak vedený parní lokomotivou řady 464 „Bulík“, do stanice Trutnov hl.n. přijede v 9:05 a v průběhu celého dne pak bude jezdit  po trase Malé Svatoňovice – Trutnov – Hostinné – Vrchlabí podle zvláštního jízdního řádu. Zpět z Trutnova do Hradce Králové odjede v 18:10, do krajského města dorazí ve 20:12.

V depu kolejových vozidel u trutnovského hlavního nádraží je připravený bohatý program:
výstava vozidel ČD a speciálních drážních vozidel
jízda na stanovišti malé lokomotivy v obvodu depa
jízda v obvodu depa motorovou jednotkou Stadler RegioShuttle RS1
výstava funkčních modelových kolejišť a modelů kolejových vozidel velikostí TT, HO a O, ve spolupráci s klubem železničních modelářů Trutnov
výstava modelů a stavebnic společnosti Merkur Police nad Metují
výstava výrobků společnosti Parní stroje Jakoubek
promítání filmů se železniční tématikou
dětský koutek pro malé děti, malování obrázků s železniční tématikou, s drobnými dárky za každý obrázek a soutěž o nejhezčí obrázek
dětský koutek pro větší děti – výroba modelů ze stavebnice Merkur.
prodej drobných upomínkových předmětů se železniční tématikou
koncert hudebních skupin

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi.

Partnerskou akcí dne železnice je Vinobraní na Kuksu v sobotu 14. září. Letos se koná už po sedmé a pro dopravu návštěvníků bude zajištěno mimořádné zastavení rychlíků na zastávce Kuks, a to v době mezi 9:51 - 20:06 hod. a posily pravidelných a mimořádných zavedených osobních vlaků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.