ČEZ: Kubatovy slavnosti pokořily návštěvnický rekord

01.07.2018 22:33

Na Zbudovských blatech bylo o víkendu nabito. Letošní, široko daleko proslavené, Kubatovy slavnosti totiž přilákaly v jejich novodobé historii rekordní počet návštěvníků. Tradiční akce, podporované Jadernou elektrárnou Temelín Skupiny ČEZ, se v sobotu 30. června zúčastnila bezmála tisícovka lidí.

ČEZ: Kubatovy slavnosti pokořily návštěvnický rekord
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Slavnosti se odehrávaly současně na dvou místech. Na návsi ve Zbudově, místní části Dívčic, obci, která dala zdejším blatům jméno, a na louce u nedalekého Kubatova pomníku. „Oslavy se snažíme koncipovat pro hodně široké publikum, od dětí po seniory. Mezi návštěvníky nechybí místní obyvatelé, sousedé z okolních obcí i výletníci,“ uvedl starosta Dívčic Radek Livečka.

Zájem celého okolí potvrdila také přítomnost starostů okolních obcí, například Jaroslava Pavlici z Olešníka, Jiřího Nováka ze Zahájí či Jaroslava Havla z Pištína, jihočeské vesnice roku 2017, která je sídelní vsí Svazku obcí Blata. „Pozvání na takto pro celé okolí významnou událost jsme nemohli odmítnout a navíc se do programu se zapojily i děti z naší mateřinky,“ konstatoval Havel.

Zatímco na návsi ve Zbudově vyhrávala dechovka, vystoupily zde se svým programem děti z Mateřské školy z Pištína, folklórní taneční soubor, historičtí šermíři a podobně, u pomníku Jakuba Kubaty se odehrávalo divadelní představení pro děti a připravovalo se večerní vystoupení rockových kapel. Přítomen zde byl i kat s mobilní mučírnou. „Děti si tak zábavnou formou vyzkoušejí, co to bylo útrpné právo,“ poznamenal Livečka.

Podle starosty je hlavním cílem udržování jedné z nejstarších historických tradic na Zbudovských blatech posilování patriotismu a vědomí sounáležitosti s místem a lidmi zde žijícími.

„Je jedno, jestli Kubata byl, nebo nebyl. My jsme rádi, že je. Historické prameny se dost rozcházejí v tom, jakou roli tento sedlák v oné rebelii proti vrchnosti sehrál, zda spor s vrchností vůbec byl a zda za něj Kubata zaplatil životem. Pro nás je důležité, že to dokázalo v lidech posílit myšlenku pospolitosti a patriotismu. Chceme, aby to tak bylo dál,“ zdůraznil starosta Dívčic.

Na základě historických událostí na Blatech vznikla v 19. století poněkud zkreslená pověst o Kubatovi, ve které je zbudovský rychtář líčen jako lidový hrdina: „Kubata dal hlavu za Blata“. Jak to s ním bylo opravdu, nikdo přesně neví. Nicméně v roce 1904 byl odhalen Kubatův pomník a každoročně byl k tomuto jubileu hojně navštěvován lidmi.

„Tradice Zbudovských slavností byla znovu obnovena v 90. letech minulého století a letos je to již 114 let od vztyčení pomníku. Dnešní rekordní návštěvnost znovu potvrzuje, že tato událost, či legenda, má stále lidem, co říci. Připomínám ale, že jde o návštěvnický rekord novodobý, ve 20. letech minulého století se u pomníku sešlo 30 tisíc lidí, to asi nepřekonáme, i když sem pozveme Metallicu. Díky tomu, že slavnosti jsou pravidelnou součástí programu Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny, můžeme si je dovolit uspořádat v rozsahu, na který by pouze obecní rozpočet nestačil,“ dodal Livečka.

Do Zbudovských Blat patří Plástovice, Zbudov, Hlavatce, Sedlec, Česká Lhota (dříve Prášivá Lhota), Novosedly, Pašice, Pištín a Mydlovary. Mydlovary jsou ale dnes od Blat odděleny železniční tratí. V širším smyslu do Blat patří i okolní vesnice, například Vlhlavy, Malé Chrášťany, Češňovice, Podeřiště a město Zliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…