ČEZ: Od začátku roku vyrobil Temelín už 10 TWh elektřiny, jeho výkon se může změnit

15.09.2020 16:09

Přesně 10 TWh elektřiny vyrobila od začátku roku Jaderná elektrárna Temelín. Vyrobené množství odpovídá osmiměsíční spotřebě českých domácností. Navíc Temelín ušetřil přibližně 8 miliónů tun CO2, které by vznikly při výrobě v uhelných elektrárnách.

ČEZ: Od začátku roku vyrobil Temelín už 10 TWh elektřiny, jeho výkon se může změnit
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

10 TWh už má na svém výrobním kontě také Jaderná elektrárna Dukovany. I přes koronavirovou pandemii zůstávají jaderné elektrárny ve spolehlivém provozu a bezpečně dodávají elektřinu do přenosové soustavy.

K výrobě 10 miliónů MWh elektřiny potřeboval Temelín osm a půl měsíce. Pro stejné množství elektřiny by uhelné elektrárny musely spálit cca 9 miliónů tun uhlí. Jen pro představu k jeho přepravě by byl potřeba vlak dlouhý přes 2000 kilometrů. To přibližně odpovídá vzdálenosti z Prahy do Madridu.

Odstávky do konce roku Temelín už neplánuje. I přesto vedení očekává, že ještě letos dojde k navýšení dosažitelného (průměrného) výkonu druhého bloku. Ten je aktuálně 1082 MWe a mohlo by dojít k jeho navýšení řádově o nižší jednotky megawatt. Vše energetici upřesní, až budou mít kompletní veškeré analýzy. „Mělo by jít o efekt související s novými separátory, které jsme během letní odstávky na druhém bloku měnili. Aktuálně dokončujeme garanční měření a proběhnou ještě posouzení německým výrobcem,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Už od začátku pandemie platí v jaderných elektrárnách výrazně zpřísněná opatření související s nemocí COVID-19. „Temelín i Dukovany patří mezi důležité prvky kritické infrastruktury České republiky. I proto jsme k zavedení preventivních opatření přistoupili s předstihem. I díky nim jsou obě elektrárny plně v provozu a samotná pandemie se jich přímo nijak nedotkla,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek. Mimo jiné se už v závěru srpna elektrárna Temelín vrátila k nošení roušek, koridorům před hlavním vstupem nebo snížila kapacitu jídelen. Především díky těmto opatřením energetici od počátku samotné pandemie zabezpečili vždy nepřetržitý spolehlivý provoz a dodávku elektřiny.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…