ČEZ: Po elektrických lodích míří na Šumavu také elektromobily od ČEZ

30.07.2015 20:30

Elektromobily Nissan LEAF se stanou běžnými účastníky provozu na horských silnicích a cestách od Lipna až po Železnou Rudu. Ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený totiž dnes převzal od manažera útvaru čistých technologií ČEZ Tomáše Chmelíka dva vozy zapůjčené parku projektem Elektromobilita ČEZ.

ČEZ: Po elektrických lodích míří na Šumavu také elektromobily od ČEZ
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Dopravu na Šumavě čeká elektrická budoucnost! Návštěvníci „jihočeského moře“ na Lipně si ještě ani nestačili zvyknout na možnost brázdit 50 čtverečních kilometrů vodní plochy pomocí pětice lodí poháněných elektrickými bateriemi, na jejichž pořízení přispěla Nadace ČEZ – a téměř okamžitě následuje další porce z nabídky komplexního řešení elektrického pohonu z dílny ČEZ. Horské silnice a cesty na území o rozloze téměř 70 tisíc hektarů se totiž stanou novým působištěm elektromobilů. Projekt Elektromobilita ČEZ dnes zapůjčil Správě Národního parku Šumava na tříleté vyzkoušení dva vozy Nissan LEAF. Zástupci obou stran současně představili regionální program výstavby sítě veřejných dobíjecích stanic vybavených nejrozšířenějšími dobíjecími standardy. Celá tato aktivita organicky zapadá do série již probíhajících akcí v rámci projektu e-Šumava a současně koresponduje s vizí Elektromobility ČEZ šířit dobíjecí infrastrukturu po celém území České republiky.

Podpora rozvoje elektromobility a alternativních pohonů patří také k prioritám Ministerstva životního prostředí. „V posledních měsících jsme vyhlásili dva dotační programy, ze kterých je možné čerpat peníze na rozvoj ekologicky čisté dopravy. Jedním z nich je program na podporu obcí v národních parcích, v němž je připraveno 50 milionů korun na rozvoj ekologicky šetrné návštěvnické infrastruktury, environmentálního vzdělávání, úpravu zeleně a další oblasti. Obce v národních parcích si z nich můžou pořídit i vozidla na alternativní pohony. Na elektromobil lze získat až 200 tisíc korun, na automobil CNG 80 tisíc korun. Dotaci je možné dostat i na podporu elektrokol či elektroskútrů. Druhý program je pak určen pro všechna statutární města, konkrétně na osvětu v oblasti čisté mobility. Navíc pracujeme spolu s dalšími rezorty na Národním akčním plánu čisté mobility, ve kterém připravujeme konkrétní investiční a motivační pobídky pro rozvoj elektromobility a alternativních pohonů v celé ČR,“ prozradil ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Chceme pomoci propagovat elektromobil jako ekologický a levný způsob dopravy, který je ideální pro provoz na území největšího národního parku v České republice. Naši specialisté a terénní pracovníci budou vozy využívat pro pracovní cesty po celém území i za hranicemi parku,“ řekl při přebírání vozu Pavel Hubený, ředitel Národního parku Šumava.

„Vážíme si nadšení a podpory, s jakými Správa NP Šumava a CHKO Šumava od samého počátku přistupuje k rozvoji elektrického pohonu v regionu. Věříme, že na projekt elektrických lodí na Lipně a zapůjčení prvních dvou elektromobilů v blízké budoucnosti navážeme výstavbou ucelené sítě dobíjecích stanic a že se elektromobily také na Šumavě brzy stanou běžným dopravním prostředkem,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií ČEZ.

Dobíjecí stanice od Lipna po Železnou Rudu

Elektromobilita ČEZ ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava připravuje výstavbu ucelené sítě veřejných dobíjecích stanic, které jsou určeny pro všechny nejrozšířenější standardy dobíjení. Podlouhlý úzký tvar území NP Šumava (a navazující plochy CHKO Šumava) táhnoucí se v délce více než 70 kilometrů od jihovýchodu na severozápad vybízí k řešení v podobě sítě dobíjecích bodů od Nové Pece u Lipna až po Železnou Rudu. Majitelé elektromobilů budou moci doplnit energii v klasických dobíjecích stanicích(doba dobití v řádu hodin) nebo v rychlodobíjecích stanicích (k dobití 80 % kapacity baterií postačí zhruba 20 minut).

Projekt Elektromobilita ČEZ spolupracuje s 50 partnery z řad automobilek, obchodních center, komerčních subjektů či radnic po celé České republice. V kategorii územních celků jde o Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj a Ústecký kraj. Z řad institucí a ministerstev jsou to zejména Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Aktuální mapa současné sítě dobíjecích stanic a komplexní set informací o projektu Elektromobilita ČEZ je k dispozici na www.elektromobilita.cz.

V celé České republice v současnosti jezdí více než 700 elektromobilů, poslední tři čtvrtletí se zhruba třemi stovkami nově registrovaných elektromobilů však signalizují rychlý rozmach celého odvětví. Čtyřicítka aut na elektrický pohon tvoří vozový park projektu Elektromobilita ČEZ nebo jeho partnerů. Do konce letošního roku odhady počítají s prolomením hranice 1 000 elektromobilů na českých silnicích. Elektromobily tak v ČR přestávají být atrakcí z kategorie technických zajímavostí a stávají se běžnou součástí zejména městského provozu.

Víte, že …

  • letos v období od ledna do června se v České republice registrovalo více než 220 nových elektromobilů, tj. stejný počet jako za celý loňský rok
     
  • v loňském roce se v tuzemsku registrovalo celkem 222 nových elektromobilů, jen
     
  • v posledním čtvrtletí roku šlo o 100 nových elektromobilů (pro porovnání: za celý rok 2013 to bylo 37 vozů, tedy 6x méně)
     
  • pokud bychom uvažovali všech dosud 440 nově registrovaných elektromobilů v letech 2014-15 a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh/100km bude k jejich dobíjení potřeba 1 milion kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 400 českých domácností)
     
  • lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…