ČIŽP: Řetěžec dostal pokutu za špatné značení nebezpečných chemických směsí

12.01.2019 12:24

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 140 tisíc korun řetězci dm drogerie markt, s.r.o. Společnost prodávala ve svých obchodech po celé republice nebezpečné chemické směsi bez správného označení podle chemické legislativy.

ČIŽP: Řetěžec dostal pokutu za špatné značení nebezpečných chemických směsí
Foto: ČIŽP
Popisek: Česká inspekce životního prostředí, ČIŽP

Jednalo se celkem o čtyři výrobky – dva odstraňovače skvrn a jeden wc gel značky DENKMIT a jeden bělící prostředek na prádlo značky ECOVER. Celkem šlo o více než 106 tisících kusů špatně označených výrobků.

„Pochybení jsme zjistili při kontrole v roce 2018. Odstraňovače skvrn klasifikované jako akutně toxické neměly na obalu hmatatelnou výstrahu pro nevidomé. Ta má předejít ohrožení hendikepovaných lidí při manipulaci s nebezpečnými látkami,“ uvedl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Další dva kontrolované výrobky, wc gel a bělící prostředek na prádlo, neměly na obalu výstražné symboly nebezpečnosti v dostatečné velikosti dané chemickou legislativou. U bělícího prostředku na prádlo navíc chyběla výstražná věta „Způsobuje vážné podráždění očí.“

„Společnost dm drogerie markt jako distributor těchto nebezpečných chemických směsí na český trh zodpovídala za jejich řádné označení dle chemické legislativy. To si neohlídala a porušila tím evropské nařízení CLP. Bělící prostředek na prádlo navíc, jakožto jeho první distributor na český trh, neohlásila do registru chemických látek a přípravků (CHLAP) Ministerstva zdravotnictví. Ten slouží jako databáze základních informací o vlastnostech nebezpečných chemických směsí, například při ošetřování úrazů, které jsou jimi způsobeny,“ řekl Trávníček.

Společnost dm drogerie markt se proti pokutě uložené inspektory ČIŽP neodvolala, sankce je pravomocná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…