ČLFA souhlasí se závěry ombudsmana o diskriminaci seniorů při poskytování finančních služeb

25.10.2013 15:04

eská leasingová a finanční asociace (ČLFA) se ztotožňuje se stanoviskem veřejného ochránce práv, podle kterého seniorům nelze odmítat finanční služby pouze z důvodu věku.

ČLFA souhlasí se závěry ombudsmana o diskriminaci seniorů při poskytování finančních služeb
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Zároveň vítá ombudsmanův souhlas s argumentací finančních asociací, že věk žadatele o finanční službu je jedním z opodstatněných kritérií při rozhodování o jejím poskytnutí a že používání věkových omezení v konkrétních případech a v rámci zásad obezřetného financování je legitimní.

Zpráva ombudsmana k této problematice byla zveřejněna minulý měsíc na základě výzkumu, jenž vedl mezi vybranými bankami, pojišťovnami a také těmi nebankovními institucemi z řad ČLFA, které nabízejí finanční leasing a spotřebitelské úvěry. Ombudsman přitom vycházel z podnětů seniorů adresovaných jeho kanceláři.

„Členské společnosti ČLFA jsou v kontextu tuzemského finančního trhu typické svou flexibilitou a vstřícností vůči klientům. Tyto charakteristiky se mohou projevit i v jednáních se žadateli o finanční služby z řad seniorů. Proto jsme členům naší asociace doporučili, aby se seznámili se zprávou veřejného ochránce práv. Podle našeho přesvědčení by bylo vhodné, kdyby její závěry přenesli do systému vzdělávání a přípravy svých zaměstnanců či spolupracovníků a pak je důsledně respektovali ve své obchodní praxi,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Kompletní znění zprávy ombudsmana je dostupné na: www.ochrance.cz.

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) je zájmovým sdružením nebankovních společností zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 49 členů. Více na: www.clfa.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.