ČNB: Přístup k hodnocení způsobilosti k řešení krize

27.07.2021 14:58

S cílem dosažení důvěryhodnosti a proveditelnosti řešení případného selhání instituce, nebo její skupiny, prostřednictvím implementace některého z nástrojů pro řešení krize dle ZOPRK, uveřejňuje ČNB svůj přístup k zvyšování způsobilosti k řešení krize institucí, respektive skupin v její působnosti.

ČNB: Přístup k hodnocení způsobilosti k řešení krize
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

ČNB vnímá posilování způsobilosti k řešení krize jako proces vyžadující vzájemnou spolupráci orgánů pro řešení krize na jedné straně a samotnými institucemi, respektive jejich skupinami na straně druhé.

Vzhledem k tomu, že většina českého bankovního sektoru spadá do celků, pro které je skupinovou autoritou pro řešení krize Jednotný výbor pro řešení krizí (SRB) a vzájemnému souladu cílů a požadavků SRB a ČNB, se ČNB rozhodla využít očekávání SRB, publikované v rámci dokumentu „Expectations for Banks“ (EfB) a následně doplněné o detailnější popis, jako příslušnou hodnotící normu pro tuto oblast.

Tímto rozhodnutím se obecně stávají očekávání SRB definovaná v rámci dokumentu EfB (a současných či budoucích navazujících materiálů) rovněž očekáváními ČNB a jejich (s)plnění představuje cílový stav, kdy bude možné považovat instituce a skupiny za způsobilé k řešení krize.

Dokument EfB představuje sedm rozměrů pro hodnocení způsobilosti k řešení krize, které ČNB postupně analyzuje a v případě potřeby je doplňuje o vhodný výklad či bližší specifikaci s tím, že pro tuto chvíli takové doplnění, nebo specifikaci provedla pro oblasti:

  • Řídící a kontrolní mechanismy
  • Kapacita pro absorpci ztráty a rekapitalizaci
  • Provozní kontinuita při řešení krize a přístup k FMI službám

ČNB dále očekává, že proces budování způsobilosti se rozprostře do několika následujících let, ve kterých ČNB doplní výklad či bližší specifikaci rovněž pro zbylé oblasti hodnocení způsobilosti k řešení krize.

Plné znění přístupu ČNB k hodnocení způsobilosti k řešení krize je dostupné ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…