ČR poskytne další munici do Iráku na podporu boje proti tzv. Islámskému státu

26.07.2015 17:00

Dne 22. července 2015 schválila vláda České republiky další dar munice pro irácké ozbrojené a bezpečnostní síly na podporu boje Iráku proti ozbrojencům takzvaného Islámského státu. Jedná se o další významnou podporu pro Irák v rámci působení České republiky v Mezinárodní koalici proti tzv. Islámskému státu.

ČR poskytne další munici do Iráku na podporu boje proti tzv. Islámskému státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Do Iráku bude dopraveno přes 10 mil. kusů nábojů pro automatické pušky a 5 tisíc ručních granátů. Darovaný vojenský materiál využijí irácké ozbrojené a bezpečnostní síly, včetně kurdských pešmergů, v pozemním boji proti ozbrojencům tzv. Islámského státu. Tito ozbrojenci se dopouští brutálních aktů násilí, které vykazují rysy válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a mají za následek významný nárůst uprchlíků.

Česká republika je členem Mezinárodní koalice proti tzv. Islámskému státu a podílí se na úsilí o osvobození iráckých území ovládaných ozbrojenci tzv. Islámského státu a zejména na aktivitách zaměřených na stabilizaci osvobozovaných iráckých území. Vedle humanitární pomoci a pomoci uprchlíkům a vnitřně vysídleným osobám v uprchlických táborech v Iráku Česká republika připravuje školení iráckého zdravotnického personálu a plánuje projekt policejního školení. V širším kontextu Česká republika těmito aktivitami přispívá k boji proti terorismu a řešení migrační krize.

Darovaní a přeprava vojenského materiálu bude zajištěna prostřednictvím Spojených států amerických. Již v loňském roce Česká republika významně podpořila Irák v boji proti tzv. Islámskému státu darováním munice do kulometů a protipancéřových nábojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…