ČSÚ: Evropský den statistiky zdůrazňuje význam kvalitních dat

20.10.2016 17:20

Jak přispívají kvalitní data k lepšímu životu? A jaký je hlavní význam statistiky? Český statistický úřad se v rámci Evropského dne statistiky, který připadá na 20. října, ptal významných osobností. Program zaměřil také na statistickou gramotnost mládeže.

ČSÚ: Evropský den statistiky zdůrazňuje význam kvalitních dat
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Motto dne, k jehož oslavám se připojily všechny členské země Evropské unie, zní „Kvalitní data, lepší život“. „Základní otázkou ale je, co je to lepší život. Pro každého z nás je to něco jiného. Ovšem chceme-li dobře žít, podle vlastních představ, musíme dělat správná rozhodnutí. K tomu slouží právě oficiální statistika. Kvalitní, spolehlivá a nezávislá,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová ve videoanketě, v níž odpovídali i emeritní předsedové Jan Fischer,
Marie Bohatá, Edvard Outrata a Eduard Souček. Na dva nové klipy se můžete podívat.

Při příležitosti Evropského dne statistiky zveřejnil ČSÚ údaje o nejoblíbenějších jménech dětí narozených v lednu 2016. U dívek k nim patřily Eliška, Tereza a Anna. U chlapců vedou jména Jakub, Jan a Tomáš.

Právě dětem je určeno i nové statistické pexeso, elektronická verze pro smartphony a tablety. Na obrázcích jsou znázorněny nejzajímavější statistické ukazatele. Děti si tak formou hry osvojí základní statistické znalosti. Aplikace je součástí knihovny Českého statistického úřadu CZstat a je ke stažení zdarma na Google Play a iTunes.

Žáci základních a studenti středních škol se mohou registrovat do mezinárodní soutěže o nejlepší statistický plakát. Koná se už počtvrté, tentokrát na téma „Historie mojí země“. Při vytváření statistického plakátu si mládež osvojí sběr statistických dat, způsoby a možnosti jejich zpracování a prezentaci výsledků. Tři nejlepší týmy v každé kategorii získají hodnotné ceny.

Chcete oslavit Evropský den statistiky spolu s námi? Přijďte na den otevřených dveří do Ústřední statistické knihovny, navštivte výstavu Minisčítání v obrázcích nebo si otestujte své statistické znalosti ve speciálním soutěžním kvízu. Vše o Evropském dni statistiky a o programu, který ČSÚ připravil, naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…