ČSÚ: Voliči rozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny

10.10.2021 8:41 | Tisková zpráva

Český statistický úřad ukončil zpracování výsledků voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přepočtem hlasů na mandáty. Volební účast dosáhla 65,43 %, v poslaneckých lavicích zasedne historicky nejvíce žen.

ČSÚ: Voliči rozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Ve volbách usilovalo o přízeň voličů celkem 22 politických stran, hnutí a koalic, na jejichž kandidátních listinách bylo zapsáno 5 242 kandidátů, 3 584 mužů a 1 658 žen. Zákonnou hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny překonaly celkem čtyři volební strany, podrobné výsledky zveřejnil Český statistický úřad na webu volby.cz.

Průměrný věk zvolených poslanců a poslankyň je 49,84 let. Nejstaršímu je 77 let, nejmladšímu 27 let. Ve Sněmovně usedne 75 % mužů a 25 % žen. „Čtvrtinové zastoupení žen je rekordní. V poslaneckých lavicích usedne vůbec nejvíce žen v novodobé historii samostatné České republiky,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Voliči ve sněmovních volbách mohli využít přednostní hlasy. Nejvíce jich získali Vít Rakušan (59 792), Markéta Pekarová Adamová (49 074) a Petr Fiala (38 515).

K volbám dorazilo 65,43 % voličů. „Volební účast přesahující 65 % je vůbec nejvyšší volební účastí ve sněmovních volbách od roku 1998,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Na území ČR zaznamenali nejvyšší účast v obci Čilá na Rokycansku, kde k volbám přišlo 100 % voličů, nejméně voličů, 26,58 %, využilo volebního práva v obci Obrnice na Mostecku.

Poslední okrsek byl zpracován v sobotu ve 22.24.

V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…