ČSÚ: Výkon ekonomiky vzrostl mezičtvrtletně o 1,5 %

30.11.2021 10:48 | Tisková zpráva

Podle zpřesněného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 1,5 % a meziročně o 3,1 %. Pozitivní vývoj HDP byl podpořen výhradně domácí poptávkou.

ČSÚ: Výkon ekonomiky vzrostl mezičtvrtletně o 1,5 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Zpřesněný odhad potvrdil růst české ekonomiky jak v mezičtvrtletním, tak v meziročním srovnání. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] vzrostl mezičtvrtletně o 1,5 % a meziročně o 3,1 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) mezičtvrtletně vzrostla o 1,4 %. HPH vzrostla zejména ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství (+7,0 %) a ve skupině odvětví veřejné správy, vzdělávání a zdravotní a sociální péče (+1,9 %). Dařilo se i stavebnictví (+0,5 %) a většině odvětví služeb. Pokles nastal v průmyslu (-2,4 %).

Meziročně HPH vzrostla o 2,9 %. Růst tvorby HPH byl nejvíce ovlivněn vývojem ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství  (růst o 6,6 %) a ve skupině odvětví veřejné správy, vzdělávání a zdravotní a sociální péče (+3,6 %). Dařilo se také peněžnictví a pojišťovnictví (+7,2 %) a profesním, vědeckým, technickým a administrativním činnostem (+5,3 %).

Na straně poptávky byl mezičtvrtletní růst HDP ovlivněn především vyššími výdaji na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí a rovněž změnou zásob. Naopak negativní vliv měla zahraniční poptávka. Na meziročním růstu HDP o 3,1 % se pak podílely celkové výdaje na konečnou spotřebu (3,4 p. b. [2]), tvorba hrubého kapitálu (5,6 p. b.) a zahraniční
poptávka (-5,8 p. b.).

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 3,7 % a meziročně o 5,9 %. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly o 4,3 % oproti předchozímu čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí minulého roku vzrostly o 6,4 %. Rostly zejména výdaje za služby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí vzrostly mezičtvrtletně o 2,6 % a meziročně o 5,0 %. V meziročním srovnání došlo opět k vysokému růstu výdajů na kolektivní spotřebu.

Tvorba hrubého fixního kapitálu v mezičtvrtletním srovnání klesla o 3,1 %, přičemž pokles nastal u všech druhů aktiv. Meziročně vzrostla o 0,7 %.

Změna zásob činila ve 3. čtvrtletí +114,0 mld. Kč. Významně rostly zásoby zboží, materiálu a nedokončené výroby.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách se ve 3. čtvrtletí meziročně propadlo o rekordních 102,1 mld. korun na 15,8 mld. Kč. Vývoz zboží a služeb klesl mezičtvrtletně o 5,9 %, meziročně o 2,3 %. Meziroční pokles vývozu byl ovlivněn hlavně nižším vývozem motorových vozidel a obchodem s koksem a ropnými produkty. Dovoz zboží a služeb mezičtvrtletně klesl o 3,3 %, meziročně vzrost o 8,3 %. Na meziročním růstu dovozu se významně podílel růst dovozu základních kovů a elektrických zařízení, naopak klesl dovoz automobilů a subdodávek pro automobilový průmysl.

Z hlediska cenového vývoje ve 3. čtvrtletí dosáhl meziroční celkový deflátor HDP 4,6 %.

Objem mzdových nákladů[3] ve 3. čtvrtletí vzrostl meziročně o 8,9 %.

V tuzemsku bylo ve 3. čtvrtletí zaměstnáno[4] v průměru 5 366 tisíc osob. Celková zaměstnanost vzrostla oproti předchozímu čtvrtletí o 0,4 %, meziročně vzrostla o 0,6 %. Celkem bylo odpracováno o 3,6 % hodin více než v předchozím čtvrtletí a meziročně více o 0,5 %.

[1] Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dnů.
[2] Příspěvky k růstu HDP po vyloučení dovozu pro konečné užití.
[3] V běžných cenách, neočištěno o sezónní vlivy.
[4] V pojetí národních účtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…