ČVUT: Fakulta biomedicínského inženýrství zavádí unikátní výuku v Kambodži

13.06.2019 20:18

V Kambodži právě pracuje expertní tým složený z odborníků z Fakulty biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze, katedry biomedicínské techniky a za podpory České rozvojové agentury. Poprvé v historii zde vzniká vzdělávací obor Biomedicínské inženýrství.

ČVUT: Fakulta biomedicínského inženýrství zavádí unikátní výuku v Kambodži
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Kambodža je zemí, kterou Evropani většinou znají jen díky její pohnuté historii v souvislosti s řáděním Rudých Khmérů. Genocida zde vyhladila veškeré vzdělané obyvatele, kteří byli schopni pečovat o zdraví kambodžského lidu, podílet se na jeho vzdělávání i na rozvoji vědy a techniky. Současně se ale jedná i o zemi s obrovským potenciálem a s množstvím motivovaných obětavých lidí.

Projekt byl iniciován samotným kambodžským Ministerstvem zdravotnictví, které rozpoznalo potřebu vzniku tohoto vysokoškolského oboru na tamních univerzitách. O pomoc byl požádán tým z katedry biomedicínské techniky FBMI ČVUT, pod vedením profesora Karla Roubíka, který již před 5 lety stál za velmi úspěšným projektem zavedení tohoto perspektivního a rychle se rozvíjejícího oboru v jihoamerické Kolumbii na univerzitě “Universidad Autónoma de Bucaramanga”.

„V Kambodži se zdravotničtí pracovníci potýkají s celou řadou problémů týkajících se lékařské techniky. Mnoho nemocnic je finančně i materiálně podporováno donory ze zemí z celého světa (hlavně z Francie, Austrálie, Japonska a Koreji). Různorodost a nekompatibilita darované zdravotnické techniky však často znemožňuje její každodenní využití, což nakonec vede k její nepoužitelnosti a k štosování nejmodernějších přístrojů ve skladech, ze kterých je těžko někdo někdy vynese zpět na kliniky“, vysvětluje prof. Karel Roubík. Dále k tomu dodává: „Podle analýzy, kterou publikovali američtí odborníci na biomedicínskou techniku Perry a Malkin, lze 66% přístrojů, které takto “zahálejí” ve skladech lékařské techniky v rozvojových zemích, uvést zpět do provozu na klinikách, a to “za použití lokálně dostupného materiálu a za méně než 50 amerických dolarů”. Nedostatek lidí s náležitým vzděláním způsobuje, že je zanedbána odborná péče i běžná údržba těchto zařízení. To významně přispívá ke zhoršení kvality a dostupnosti lékařské péče v Kambodži.“

A právě tuto situaci má změnit projekt zavedení biomedicínského inženýrství na kambodžských univerzitách, organizovaný Rozvojovou agenturou České republiky ve spolupráci s katedrou biomedicínské techniky FBMI ČVUT.

Součástí projektu je i studijní cesta budoucích pedagogů tohoto oboru z Kambodže do České republiky. V rámci exkurzí v příštím roce navštíví kambodžští pedagogové nejen laboratoře na katedře biomedicínské techniky, ale i běžně fungující oddělení biomedicínské techniky v různých českých zdravotnických zařízeních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…