ČZU: Ochrana zvířat při sklizni a sečích

30.05.2015 10:58

Záměrem projektu „Ochrana zvířat při sklizni a sečích“ je návrh účinné koncepce ochrany a prevence pro volně žijící zvířata při sečení a sklizni v oblasti zemědělské prvovýroby.

ČZU: Ochrana zvířat při sklizni a sečích
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Klíčovým krokem pro úspěch projektu je aktivní propojení všech zainteresovaných stran, tj. zemědělců, myslivců a dobrovolníků z řad veřejnosti. Na podporu jejich spolupráce byl 11. května spuštěn v testovacím režimu webový portál SENOSEC.CZU.CZ, který usnadní komunikaci mezi mysliveckou i laickou veřejností.

Webový portál SENOSEC.CZU.CZ byl spuštěn za podpory Ministerstva životního prostředí ČR, a za účasti myslivecké a laické veřejnosti. „Umožňuje sběr dat o úhynu a aktuálním výskytu zvěře a ohrožených živočichů v zemědělské krajině v ČR. Portál usnadní přímé zapojení dobrovolníků do preventivních aktivit myslivců. Zároveň webový portál zemědělcům umožní nahlášení plánovaného sečení a tím splnění jejich zákonné povinnosti,“ říká koordinátor projektu a vedoucí vývojového týmu Ing. Jan Bartoška, Ph.D. Webový portál je v testovacím provozu a bude dále intenzivně vyvíjen za aktivní účasti myslivecké a laické veřejnosti.

Důvodem zapojení zainteresované veřejnosti je celospolečenský význam problematiky. „Celý problém je dlouhodobě podceňován a neřešen způsoby, které by vedly ke snížení škod, každoročně způsobovaných velkoplošným zemědělským hospodařením a moderní sklizňovou technikou. Hlavním cílem projektu, je ukázat na závažnost celé problematiky a na bezbrannost živočichů, kteří se přizpůsobili životu v námi pozměněné krajině, která jim zároveň přináší záhubu,“ říká člen řešitelského týmu a vedoucí Katedry myslivosti Ing. Vlastimil Hart, Ph.D.

„Výsledky projektu by měly vést ke zlepšení biodiverzity v krajině v ČR. Plánovanými výsledky projektu jsou pilotní výzkum v oblasti metod ochrany a prevence; rozvoj technologií a nástrojů ICT pro komunikaci zainteresovaných stran a sběr dat.  Dosažené výsledky projektu budou užity ke zvýšení povědomí veřejnosti o vhodné péči podporující druhovou pestrost zemědělské krajiny,“ upřesňuje člen řešitelského týmu a proděkan pro vnější vztahy Ing. Roman Kvasnička, Ph.D.

Na projektu „Ochrana zvířat při sklizni a sečích“ se účastní, jako tvůrce a provozovatel webového portálu SENOSEC.CZU.CZ, Provozně ekonomická fakulta ČZU v Praze, jako odborný garant výzkumu v oblasti myslivosti a lesnické zoologie, Fakulta lesnická a dřevařská ČZU v Praze, a jako zástupce zemědělské prvovýroby, Školní zemědělský podnik Lány ČZU v Praze. Zadavatelem a mediálním partnerem projektu je Ministerstvo životního prostředí ČR.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí, technologií a techniky, ekonomie a managementu. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím, včetně školních podniků, umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu, včetně zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2013 ČZU uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších v příslušné oborové kategorii a také získala prestižní ocenění ECTS Label.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…