Celní správa: V Karlovarském kraji provedli celníci během prázdnin téměř 800 kontrol

04.09.2022 10:59 | Tisková zpráva

Karlovarští celníci nepolevili v kontrolách ani během letních prázdnin. Nekontrolují pouze tržnice či kamenné provozovny, zaměřují se mimo jiné také na kontroly na pozemních komunikacích.

Celní správa: V Karlovarském kraji provedli celníci během prázdnin téměř 800 kontrol
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Příslušníci oddělení mobilního dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj provedli během července a srpna na silnicích ve svém regionu téměř 800 kontrol, přičemž více než 200 kontrol bylo pozitivních. Celníci se v rámci svých kompetencí zaměřují zejména na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, kdy v rámci této působnosti jsou oprávněni zastavovat a kontrolovat dopravní prostředky. Kontrolují však nejen přepravu zboží, ale také řidiče i vozidla.

Při kontrolní činnosti se často stává, že řidiči nedisponují platným řidičským oprávněním, či ho nevlastní vůbec, nebo dokonce celníci zjistili lustrací v centrálním registru řidičů, že řidič vozidla má blokaci na všechny kategorie řidičského oprávnění. V některých případech také odhalili, že vozidlo nemá platnou technickou kontrolu. Co je ale ještě větším problémem, je stále se zvyšující počet řidičů, kteří řídí vozidla pod vlivem alkoholu, či omamných a psychotropních látek. Při všech těchto zjištěních přivolají celníci policejní hlídku, která případy přebírá k dalšímu šetření. Příslušníci celní správy tak svojí činností nejen chrání domácí trh dohledem nad dováženým a přepravovaným zbožím, ale velkou měrou také přispívají k zajištění bezpečnosti provozu na našich komunikacích zamezením jízdy pod vlivem nebezpečných látek.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí

Hlídky celní správy v rámci svých kontrolních činností také prověřují, zda kontrolovaná osoba nemá daňový nedoplatek, u kterého již uplynula splatnost platební povinnosti. Jedná se nejen o dluhy z daní, kdy je správcem celní správa (např. clo, spotřební daň, daň z přidaného hodnoty), ale také o nedoplatky v rámci dělené správy, kdy celní úřady vybírají a vymáhají i pokuty a jiná peněžitá plnění uložená např. Policií ČR, Českou inspekcí životního prostředí, Státní veterinární správou, Oblastními inspektoráty práce a dalšími orgány a institucemi.

Během letních prázdnin zjistily hlídky v terénu pomocí elektronické centrální evidence přeplatků a nedoplatků (CEPAN) v 75 případech, že kontrolovaná osoba má neuhrazený nedoplatek a na místě vyinkasovali téměř 65 tisíc korun.

Pokud řidič, nebo provozovatel vozidla, má nedoplatek na pokutě za dopravní přestupek a odmítne na místě dluh uhradit, mohou celníci v rámci své kompetence zadržet registrační značku vozidla či zabránit v další jízdě motorového vozidla. K odebrání registrační značky přistoupili karlovarští celníci během července a srpna ve dvou případech, kdy po úhradě dluhu byly majitelům vráceny.

Za další z mnoha problémů na našich silnicích můžeme označit přetížená vozidla. Ta ohrožují nejen bezpečnost silničního provozu často nevhodně zajištěným či rozloženým nákladem, ale také zatěžují a poškozují pozemní komunikace. Kontrolní vážení vozidel je jedna z dalších kompetencí příslušníků celní správy. Karlovarští celníci jej provádí v součinnosti s Centrem služeb pro silniční dopravu Karlovy Vary. Během letních prázdnin provedli desítky takových kontrol, přičemž 11 bylo pozitivních a na místě uložili řidičům za porušení zákona o pozemních komunikacích pokuty ve výši přesahující 100 tisíc korun. Případy byly předány ke správnímu řízení místně příslušnému odboru dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…