Česká pošta: Připomínka svatováclavské rotundy

21.09.2022 9:15 | Tisková zpráva

Otakar Karlas připravil výtvarný návrh dvou nových příležitostných písmenových poštovních známek, které se váží k Rotundě sv. Václava v Praze. Námětem známek, jež Česká pošta uvede do prodeje ve středu 21. září, jsou šestihranné dlaždice. Jedna s reliéfem bájného stvoření gryfa a druhá s reliéfem lva.

Česká pošta: Připomínka svatováclavské rotundy
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Podle legendy rotunda vznikla na místě, kde se zastavil povoz s pozůstatky svatého Václava. Zvířata, táhnoucí povoz, se dle legend nechtěla pohnout z místa do té doby, než byli v nedalekém vězení osvobozeni nespravedlivě uvěznění lidé. Ve vrcholném středověku sloužila rotunda jako pohřební kaple a přiléhala k nedalekému farnímu kostelu sv. Mikuláše. Po bitvě na Bílé hoře, kdy byl kostel sv. Mikuláše darován jezuitům, se rotunda dočkala barokní přestavby (v letech 1628–29) a stala se malostranským farním kostelem.

V 2. polovině 17. století jezuité začali s výstavbou nového komplexu budov, která nakonec vedla k demolici této románské svatyně a na jejím místě vznikl barokní kostel svatého Václava, který byl včleněn do bloku profesního domu a stejně jako rozšířená rotunda plnil roli farního kostela. Zbylé torzo někdejší rotundy zůstalo v základech barokních budov.

rotunda

V roce 2003, při rekonstrukci Matematicko-fyzikální fakulty na Malé Straně, v tzv. Profesním domě, začaly práci komplikovat neznámé bloky zdiva, které byly nejprve označeny jako barokní sklepy. Později se ukázalo, že k nim nevede žádný vchod, a tudíž se muselo jednat o kryptu. Po vybourání krypt se mezi zbylými zdmi objevily tři části kruhového románského zdiva a záhy bylo jasné, že se musí jednat o bájnou rotundu. Nejvýznamnějším objevem na rotundě je zbytek původní románské podlahy, který uvedl rotundu mezi přední románské památky v Čechách. Fragment tvoří 74 dlaždic tří tvarů, složených do pěti řad.

Nominále známek je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč.

rotunda

Společně se známkami, které jsou do prodeje uvedeny na soutisku po 15 a 15 známkách, vychází i dva druhy obálek prvního dne vydání (FDC). Motivem prvního je celá rotunda sv. Václava a druhá FDC zobrazuje její stavbu.

Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známky ofsetem v nákladu po 300 000 kusech a FDC digitálním tiskem po 2 600 kusech.

Zájemci si mohou nové známky zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…