Česká pošta: Známka Mauritius v Česku připomíná nejslavnější předchůdkyni

06.09.2017 18:38

Česká pošta představila ve středu 6. září 2017 veřejnosti novou výplatní písmenovou poštovní známku s názvem Mauritius v Česku. Slavnostní představení proběhlo ve dvoraně hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze za účasti Ing. Martina Elkána, generálního ředitele České pošty, JUDr. Ing. Františka Beneše, CSc., místopředsedy organizačního výboru Světové výstavy poštovních známek Praga 2018 a Mgr. Davida Kopřivy, soudního znalce z oboru filatelie a člena Komise znalců SČF a rakouského Svazu filatelistických znalců.

Česká pošta: Známka Mauritius v Česku připomíná nejslavnější předchůdkyni
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Autory známky jsou výtvarníci Jaromír a Kamil Knotkovi. Autorkou kresby obálky dne vydání (FDC) je Libuše Knotková.

„Od vydání nejslavnější známky světa letos uplyne 170 let. Motivem nové poštovní známky je právě legendární modrý Mauritius v grafické úpravě na zlatém pozadí,“ uvedl Martin Elkán, generální ředitel České pošty a dodal: „Jsem proto rád, že si tento významný sběratelský kousek vyobrazený na nové známce znovu rozletí do světa na dopisech a pohlednicích.“

Červený a modrý Mauritius Post Office jsou mezi veřejností patrně bezesporu těmi nejznámějšími známkami. Na světě existuje jen 12 exemplářů modré varianty (2 pence) a 14 červených (1 pence). Vydány byly 20. 9. 1847 na ostrově Mauricius, každá po 500 kusech. Hodnotnější verzi určuje především nápis POST OFFICE.

„V rámci propagace chystané světové filatelistické výstavy PRAGA 2018 vychází dnes příležitostná známka s vyobrazením jejího nejslavnějšího exponátu - modrého Mauritia. Ten je přitom považován za nejkrásnější dochovaný upotřebený kus, a to i díky lehkému otisku razítka, který nezakrývá obraz královny Viktorie. Filatelisté o něm uvádějí, že po Britské Guyaně jde o nejdražší známku v historii, a v přepočtu na váhu (odhadem necelých pět setin gramu) o nejdražší předmět na světě,“ uvedl František Beneš, místopředseda organizačního výboru Světové výstavy poštovních známek Praga 2018.

Známka byla vytvořena plnobarevným ofsetem se speciálním použitím imitace zlaté barvy. Nominále je zastoupeno písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g a pro pohlednice. Vychází v prvotním nákladu 2 500 000 kusů a zájemci ji mohou zakoupit na všech filatelistických přepážkách ZDE (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), v eshopu na webových stránkách České pošty (ZDE) a dále na vybraných poštách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec