Česká pošta začne prodávat první příležitostné známky roku 2019

19.01.2019 11:56

Česká pošta v neděli 20. ledna 2019 začne prodávat první tři příležitostné známky roku 2019. Jedná se o známku Adolf Born, vydanou v rámci emise Tradice české známkové tvorby, známku 100. výročí založení Masarykovy univerzity a známku Petr Eben, vydanou v rámci emise Osobnosti.

Česká pošta začne prodávat první příležitostné známky roku 2019
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Z historických důvodů se zpravidla vydává první poštovní známka v roce vždy 20. ledna, ať už tento den připadá na jakýkoliv v týdnu. Známková tvorba České pošty tak připomíná vydání první české známky, což bylo 20. ledna 1993.

V rámci emise Tradice české známkové tvorby vychází v letošním roce známka připomínající oblíbeného výtvarníka Adolfa Borna. Na známce je jeho portrét spolu s legendárními postavičkami Machem, Šebestovou a psem Jonatánem. Na svém kontě má Adolf Born více než 250 ilustrovaných knih, dále se spolupodílel na více než 60 animovaných filmech. Výtvarný návrh známky je z dílny Vladimíra Suchánka. Známka je vydána v úpravě tiskového listu i známkového sešitku s 8 známkami a 4 kupóny a je vytvořena technikou plnobarevného ofsetu. Nominální hodnota známky je zastoupena písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g dle ceníku základních poštovních služeb. Spolu s příležitostnou známkou vychází také obálka prvního dne vydání (FDC) a razítko prvního dne vydání.

Námětem FDC je postava posla dobrých zpráv, který drží obálku, razítko tvoří grafické zpracování podpisu výtvarníka Adolfa Borna a text: ČESKÉ VELENICE, 20. 1. 2019. Autorem rytiny obálky prvního dne je Miloš Ondráček.

Motivem druhé letošní příležitostné poštovní známky, tentokrát z dílny výtvarníka Josefa Dudka, jsou rektorské žezlo univerzity a dominanty města Brna. Nominální hodnota známky je zastoupena písmenem „A“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní do 50 g dle ceníku základních poštovních služeb. Známku vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha technikou plnobarevného ofsetu v počtu 1 milion kusů. Spolu s příležitostnou známkou vychází také tzv. obálka prvního dne vydání (FDC), na které je znázorněn pohled na budovu univerzity, před kterou autor Josef Dudek zachytil pulzující studentský život. Obálka obsahuje otisk razítka prvního dne vydání. Na razítku je zpracován motiv profilu T. G. Masaryka v liniové kresbě a nápis: „BRNO, 20. 1. 2019“. Obálka prvního dne vydání vychází v počtu 4300 kusů.

Konečně třetí příležitostná poštovní známka z cyklu Osobnosti připomíná hudebního skladatele Petra Ebena. Autor Pavel Sivko na známce zobrazuje portrét Petra Ebena společně se symbolikou notového zápisu a not. Ebenův odkaz obsahuje dvě stovky kompozic. Sborové a písňové cykly patří v Česku k základnímu repertoáru. Petr Eben složil také pochod a fanfáry ke vztyčení prezidentské standarty a praporu Hradní stráže pro Pražský hrad. Známka má nominální hodnotu 19 Kč a vytvořena byla technikou plnobarevného ofsetu. Spolu se známkou vychází také obálka prvního dne vydání (FDC). Námětem obálky je pohled na klávesy varhan spolu s notovým zápisem. Razítko prvního dne vydání tvoří motiv notové osnovy, do které je zapracován podpis Petra Ebena a text: PRAHA, 20. 1. 2019. Autorem rytiny FDC je Miloš Ondráček.

Zájemci si mohou všechny příležitostné poštovní známky i obálky prvního dne vydání zakoupit na všech filatelistických přepážkách (tedy tam, kde mají pošty svou specializovanou přepážku), na webových stránkách České pošty a dále na vybraných poštách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…