České dráhy: Regionální den železnice v Zastávce u Brna

20.09.2017 20:56

O tomto víkendu vyvrcholí zářijové oslavy svátku železničářů. Národní den železnice se bude konat v sobotu 23. září v Bohumíně, kde České dráhy představí historické unikáty i nejmodernější soupravy – včetně nově zrenovované jednotky SC Pendolino. Zároveň ovšem proběhnou oslavy i v regionech.

České dráhy: Regionální den železnice v Zastávce u Brna
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Na oslavu bude vypraven speciální parní vlak i z Brna a zamíří do turisticky atraktivního Mikroregionu Kahan – i letos je totiž Den dráhy na jihu Moravy spojený s oslavami Hornického dne. Program pak bude připraven nejen v Zastávce u Brna.

Do čela parního vlaku se postaví lokomotiva „Skaličák“, který za sebou bude mít řazené historické vozy ze 40. a 50. let a na konci soupravy bude historická dieselová lokomotiva „Bardotka“. Ve stanici Zastávka u Brna bude parní lokomotiva přibližně od 10 do 14 hodin k dispozici návštěvníkům k prohlídce. „Bardotka“ mezi tím vyjede se soupravou do kopců směr Rapotice a Kralice nad Oslavou, kde si zvláště při rozjezdech (např. ze zastávky Vysoké Popovice) vychutnají cestující burácení motoru.

Jízdenky na akci mohou zájemci pořídit na všech pokladnách Českých drah. Jednosměrná jízdenka mezi Brnem hl.n. a Zastávkou u Brna přijde na 100 Kč. Zpáteční jízdenka stojí 140 Kč. Děti do 15 let mají 50% slevu. Úsekové jízdné hradí cestující podle vzdálenosti.

Program v Zastávce u Brna
U Dělnického domu (200 metrů od železniční stanice) bude připraven farmářský trh, kulturní program, budou vystavena vojenská vozidla VVC Březník a k navštívení bude otevřena expozice Hornické obce Zastávky v RIC. Příjezd parního vlaku v 9:30 pak doprovodí mažoretky. Až do večera je pak připraven program od tanečních po hudební vystoupení.

Program ve Zbýšově
Na regionální úzkorozchodnou trať budou pravidelně vyrážet vlaky tažené parní lokomotivou. Trasa vede ze Zbýšova do Babic. Zájemci si mohou prohlédnout exponáty ze sbírek muzea nebo fotografie z historie těžby uhlí, dopravy a energetiky. Vystavená je i modelová železnice.

Program v Babicích u Rosic
Oslavám v Babicích u Rosic bude patřit náves (za deště kulturní dům), kde je připravený Gulášfest a malý pivní festival.

Jízdní řád zvláštních vlaků:

Od 10:00 do 15:00 hod. bude mezi všemi obcemi zajištěna bezplatná kyvadlová doprava. Odjezdy od železniční stanice Zastávka u Brna budou každou celou hodinu.

Proč se slaví Den železnice?

Den železnice připomíná datum 27. září 1825, kdy byl zahájen provoz s parní lokomotivou konstruktéra Georga Stephensona mezi anglickými městy Stockton a Darlington na trase dlouhé 40 km. Byla to revoluční změna, která nahrazovala koňské povozy, začaly se budovat tratě a postupně přecházela přeprava zboží a cestujících na železnici. Na našem území se první železnice objevila v roce 1832, kdy byla vybudována naše první koněspřežka mezi rakouským Lincem a Českými Budějovicemi. První parou tažený vlak pak přijel z Vídně do Břeclavi a následně také do Brna v roce 1839, již před 176 lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…