Český statistický úřad: Covid-19 citelně postihl ekonomiku cestovního ruchu

01.03.2022 7:29 | Tisková zpráva

Cestovní ruch se v Česku v roce 2020 kvůli pandemii koronaviru stal jedním z nejvíce zasažených sektorů hospodářství. Jeho podíl na tvorbě hrubého domácího produktu země se propadl na 1,48 %, což ve finančním vyjádření představovalo 84,3 miliardy korun. Detailní pohled na ekonomické postavení odvětví přináší aktualizované časové řady „Satelitního účtu cestovního ruchu“.

Český statistický úřad: Covid-19 citelně postihl ekonomiku cestovního ruchu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Podíl cestovního ruchu na tvorbě hrubé přidané hodnoty v národním hospodářství činil 1,45 %. Meziročně se jednalo o dramatické snížení, neboť v roce 2019 stejný podíl dosáhl 2,76 %, tedy více než v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství dohromady. Výrazně se propadla produktivita celého odvětví,“ uvedl Zdeněk Lejsek z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

V roce 2020 navštívilo Českou republiku 10,3 milionu zahraničních návštěvníků. Meziročně jich bylo o 72,4 % méně. Naopak čeští občané realizovali téměř 63 milionů cest v tuzemsku a 5,4 milionu cest do zahraničí.

Celkový objem výdajů za cestovní ruch dosáhl 135,8 miliard korun. Jedná se o souhrnný ukazatel poptávky všech návštěvníků, kteří trávili svou dovolenou v Česku. V roce 2019 byl nicméně tento indikátor v meziročním srovnání o 127 % vyšší.

Příjezdový cestovní ruch tvořený zahraničními návštěvníky činil 36 %, což bylo 49,0 miliard korun. Zbývajících 64 % finančních prostředků (86,9 miliardy korun) generovali tuzemští návštěvníci prostřednictvím domácího cestovního ruchu.

Zaměstnanost v oboru činila 222,0 tisíce osob a meziročně se snížila o 7,3 %. Podíl cestovního ruchu na celkové zaměstnanosti v národním hospodářství poklesl na 4,16 %. V turismu tak pracoval každý čtyřiadvacátý Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…