Český statistický úřad: Stavební produkce zmírnila pokles

09.10.2022 9:18 | Tisková zpráva

Stavební produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 0,4 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,4 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,1 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 6,3 %. Meziročně bylo zahájeno o 12,0 % bytů méně. Dokončeno bylo o 60,9 % bytů více.

Český statistický úřad: Stavební produkce zmírnila pokles
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Stavební produkce v srpnu po pěti měsících meziměsíčně vzrostla o 1,4 % a růst se odehrával v obou segmentech. Meziročně se udržela na loňské, poměrně slušné úrovni a klesla pouze o 0,4 %. Růst stavební produkce dále tlumí vysoké ceny stavebních prací i materiálů,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku zvýšila o 0,1 %. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 1,4 %.

Stavební úřady vydaly 7 425 stavebních povolení, meziročně o 9,1 % méně. „Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 38 mld. Kč a meziročně klesla o 6,3 %. Loni v srpnu bylo ale povoleno větší množství velkých staveb. Po jejich odečtu by orientační hodnota meziročně rostla o 15 % a růst by si zachovala i po zohlednění cenového vývoje,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 12,0 % a dosáhl hodnoty 4 025 bytů. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 60,9 % a činil 3 639 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,2 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 12,9 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v červenci 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 1,3 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 1,2 % a inženýrské stavitelství o 1,3 %. Údaje za srpen 2022 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 10. 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…