Český statistický úřad: Voliči proměnili složení třetiny Senátu

10.10.2020 20:00

Český statistický úřad dnes ukončil zpracování výsledků voleb do Senátu Parlamentu ČR. Po druhém kole volby jsou známa jména všech 27 nových senátorů. Pracovníci ČSÚ i přes zpřísněná hygienická opatření zvládli celý proces hladce.

Český statistický úřad: Voliči proměnili složení třetiny Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

Ve druhém kole senátních voleb přišli voliči do volebních místností v celkem 26 senátních obvodech. Ve volebním obvodu 33 – Děčín již druhé kolo neproběhlo, voliči zde nového senátora vybrali již v prvním kole.

Volební účast dosáhla ve druhém kole senátních voleb 16,74 %, v prvním kole voleb přišlo k senátním volbám 36,74 % voličů. Před dvěma lety přitom zájem o senátní volby projevilo v prvním kole 42,26 % voličů, v kole druhém pak 16,49 %. Nejmenší počet hlasů potřebných k zisku senátorského mandátu byl 3 412 ve volebním obvodu 75 – Karviná.

Nejtěsnějším rozdílem hlasů skončily senátní volby ve volebním obvodu 57 – Vyškov. Rozdíl mezi vítězem a poraženým zde činil 27 hlasů. Nejtěsnější rozdíl mezi kandidáty před druhým kolem senátních voleb byl ve volebním obvodě č. 72 – Ostrava-město a činil 59 hlasů.

Průměrný věk nově zvolených senátorů a senátorek je 54,7 let. „Nejmladší zvolené senátorce je 40 let a je tak historicky 12. zákonodárcem, který byl v tomto věku do horní komory Parlamentu zvolen. Nejstaršímu zvolenému senátorovi je 69 let. Do senátorských lavic voliči vyslali celkem 23 mužů a 4 ženy,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

V senátních volbách usilovalo o hlasy voličů ve 27 obvodech celkem 235 kandidátů, což je o jednoho méně než před dvěma lety. Téměř 84 % kandidátů tvořili muži, přes 16 % ženy. Průměrný věk uchazečů o Senát byl téměř 56 let.

Nejvyšší volební účast byla zaznamenána v obci Kuřimany ve volebním obvodu 12 – Strakonice, kde k volbám přišlo 70 % voličů. Nejmenší zájem projevili voliči v obci Hynčice ve volebním obvodu 39 – Trutnov, kde se volební účast zastavila na 1,37 %. Poslední okrsek byl zpracován v sobotu v 16.48.

V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…