Chcete bezbariérovou školu nebo novou alej? Granty Nadace ČEZ jsou otevřeny!

13.01.2015 15:03

letos mají základní a střední školy možnost získat peníze na odstranění bariér, obce a města pak na sázení či obnovu alejí a stromořadí. Zájemci o podporu Nadace ČEZ mohou až do poloviny února žádat o příspěvky z grantových řízení Oranžové schody a Stromy.

Chcete bezbariérovou školu nebo novou alej? Granty Nadace ČEZ jsou otevřeny!
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Stačí vyplnit jednoduchý formulář na www.nadacecez.cz , finanční spoluúčast žadatele není nutná. Celkem už s podporou Nadace ČEZ vzniklo nových 149 alejí a 37 bezbariérových úprav škol.

Nadace ČEZ přijímá žádosti v obou grantových řízeních do 13. února. Jednoduché formuláře se vyplňují přímo na webu www.nadacecez.cz. „O výsledcích budeme všechny uchazeče informovat nejpozději do konce března. Školy a obce se tak dozví výsledek včas, aby vše stihly postavit či vysadit ještě letos,“ říká Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.

Každá škola či obec může v grantových řízeních Oranžové schody a Oranžové stromy podat pouze jednu žádost o nadační příspěvek za rok. Datum, respektive pořadí zaslání žádosti rozhodování dárce neovlivní. Stejně jako v loňském roce zapojí Nadace do rozhodování o obdarovaných i své patrony z řad známých osobností.

Oranžové schody zlepšují přístup handicapovaných žáků ke vzdělání

Nadace ČEZ pomáhá mladým lidem s tělesným postižením začlenit se mezi ostatní studenty a minimalizovat překážky, které jim stojí na cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody totiž pomáhá odstraňovat architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů.

Maximální výše příspěvku v grantu Oranžové schody činí 500 000 Kč a požádat o něj mohou všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Celkem se v uplynulých letech mezi bezbariérové zařadilo už 37 škol, v severočeském regionu podpořila Nadace ČEZ pět škol. Například základní školy v Lounech a Kadani, gymnázium v Dubí a střední školu v Chomutově. Své brány otevřela vloni vozíčkářům i ZŠ Slovanka v České Lípě, jejíž přihlášku doporučil šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek.

Stromy Nadace ČEZ podporují návrat alejí do Česka

Nadace ČEZ už pátým rokem podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Doteď města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily 149 stromořadí, v regionu severních Čech jich od počátku projektu vzniklo 51. Do jejich sázení se zapojily například obce Ledvice, Bžany, Kadaň, Hora Sv. Šebestiána, Polerady, Kostomlaty, Stětí i Volfartice na Českolipsku.

Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet stromy už letos na jaře. Ti, kteří preferují podzimní termín výsadby, budou moci podat žádost v průběhu července. Maximální výše příspěvku činí 200 000 Kč.  

Veškeré potřebné informace o grantových řízeních Oranžové schody a Stromy, pravidla i formuláře najdete na stránkách Nadace ČEZ:

  • http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzove-schody.html
  • http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/stromy.html

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…