Chovatelé získají poprvé peníze z nového programu na lepší podmínky v chovech drůbeže

03.03.2017 14:39

Začíná příjem registrací na podporu lepších podmínek v chovech drůbeže. Chovatelé se tak mohou přihlásit k účasti v jednotlivých podprogramech od zítřka do 14. března 2017. Tento nový typ podpory dohodli zástupci Ministerstva zemědělství s Evropskou komisí po téměř ročních intenzivních jednáních. Podpora se vyplácí z národních zdrojů, bude trvat minimálně do roku 2020 a může dosáhnout až dvou miliard korun.

Chovatelé získají poprvé peníze z nového programu na lepší podmínky v chovech drůbeže
Foto: mze.cz
Popisek: Ministerstvo zemědělství ČR

Roční rozpočet na opatření zlepšující životní podmínky v chovech drůbeže je přibližně 400 milionů korun. Program se skládá ze čtyři podopatření: Zlepšení stájového mikroklimatu drůbeže, Zlepšení životního prostředí drůbeže, Zajištění šetrnějšího zacházení se zvířaty a Zlepšení podmínek ustájení drůbeže v halách. Konkrétně mohou chovatelé získat příspěvek například na kvalitnější podestýlku snižující vlhkost, na omezení množství čpavku i na sledování a úpravu vlhkosti v halách s drůbeží, což ve svém důsledku zlepší prostředí a vzduch, který drůbež v halách dýchá. Dotace je určená také na šetrnější zacházení, zejména při převozu na porážku.

„Podpora pomůže zlepšit podmínky, ve kterých žije drůbež. To také znamená, že zvířata budou v lepší kondici, budou zdravější a tím se také zlepší možnosti našich chovatelů uspět i na mezinárodním trhu,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Sazby pro jednotlivá podopatření z části pokryjí dodatečné náklady, které žadatelům vzniknou, když zlepší životní podmínky drůbeže nad rámec vyžadovaný současnými zákony ČR a směrnicemi EU.

Žádosti o podporu přijímají regionální pobočky Státního zemědělského intervenčního fondu. Podpora bude chovatelům vyplacena do konce roku 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…