Czech That Film 2014: V březnu startuje druhý ročník respektované filmové přehlídky v USA

11.03.2014 6:45

Ve dnech 27. 3. 2014 – 31. 7. 2014 proběhne ve Spojených státech amerických další ročník rozsáhlé přehlídky českých filmů Czech That Film. Los Angeles, San Francisco, Salt Lake City, Cedar Rapids, Denver, Phoenix, Washington, Seattle, Portland, New York, Chicago. 11 velkých měst, 5 nových českých filmů. Oficiálním hostem přehlídky je Jan Hřebejk a debutující režisér a scénárista Roman Kašparovský, jehož „Všiváci“ se americké veřejnosti představují ve světové premiéře. Další ročník prezentace české kinematografie připravila Česká centra ve spolupráci s partnery.

Czech That Film 2014: V březnu startuje druhý ročník respektované filmové přehlídky v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: USA

VŠE ZAČÍNÁ V LOS ANGELES

Druhý ročník filmového festivalu Czech That Film odstartuje slavnostní projekcí snímku Líbánky režiséra Jana Hřebejka v kině Ray Stark Family Theatre v Los Angeles 27. března 2014. Letošní přehlídku navíc provází mimořádná událost: Ve světové premiéře se tady představí filmový debut režiséra a scénáristy Romana Kašparovského Všiváci. Slavnostní projekce proběhne 2. dubna v kině Ray Stark Family za osobní účasti autora. „První ukázky svého režijního debutu jsem představil na Karlovarském festivalu, v této míře a rozsahu jej však prezentuji zahraniční

veřejnosti poprvé. Premiéru v USA vnímám jako završení celé odysey vzniku našeho filmu“, říká Kašparovský. Příběh o vztahu bratrů Rohanů, jejichž cesty se kdysi v mládí rozešly, ve zralém věku běží paralelně vedle sebe a nakonec se protnou, vytváří prostor pro řadu zdánlivě komických situací. Reflexe veterána bojů v Afganistánů potýkajícího se s běžným denním životem však prvoplánovou komiku rozbíjí a díky tomu dostává celý příběh do nových souvislostí, které nutí diváka k zamyšlení.

Podle režiséra je právě toto jeden z aspektů, kterým by mohl film zaujmout americké publikum. Spolu s filmem Všiváci mohou hosté přehlídky zhlédnout další díla současné filmové tvorby: Líbánky (rež. Jan Hřebejk), Jako nikdy (rež. Zdeněk Tyc), Colette (rež. Milan Cieslar) a Donšajni (rež. Jiří Menzel). 

ORGANIZÁTOŘI A PARTNEŘI PŘEHLÍDKY

Filmovou událost připravila Česká centra ve spolupráci s Generálním konzulátem v Los Angeles. Vilma Anýžová, generální ředitelka Českých center upozornila na vysoký počet akcí realizovaných v celé síti. „Česká centra pravidelně představují vítězné filmy, které získaly ocenění na přehlídkách a festivalech, jsou trvalým partnerem prezentace české filmové tvorby v zahraničí. Ročně organizují více než 600 filmových událostí“, uvádí Anýžová.  Stejně jako loni, i letos se bude v každém ze zúčastněných měst konat řada doprovodných akcí, zahajovací a zakončovací recepce či debaty s českými režiséry. "Filmová přehlídka nejlepších českých filmů uplynulého roku Czech That Film si již našla pevné místo v kulturním kalendáři řady amerických měst. Po úspěšném předchozím ročníku, kdy se návštěvnost na jednotlivých projekcích zdvojnásobila, se festival letos rozšíří do dalších měst po celých USA. Česká kinematografie si uchovává u amerického dobré jméno a věřím, že to potvrdí i další ročník festivalu Czech That Film, což opět přispěje i ke zviditelnění České republiky ve Spojených státech.“ uzavírá Michal Sedláček, generální konzul v Los Angeles.

Dalšími partnery rozsáhlé filmové události jsou Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, Generální konzulát ČR v Chicagu, České centrum New York.

CZECH THAT FILM V NEW YORKU 

V New Yorku, jediné metropoli festivalu, v  níž mají Česká centra vlastní zastoupení, se promítání uskuteční v České národní budově. Pro návštěvníky je připraveno další promítání festivalových filmů. Pavla Niklová, ředitelka Českého centra New York říká: „Zahraniční filmová prezentace Českých center je jednou z klíčových oblastí, ve které se snažíme podpořit povědomí o současném životě a realitě v naší zemi, zároveň také přispět k prosazení českých filmařů na mezinárodní filmové scéně.“

PRVNÍ ROČNÍK REZONOVAL

V průběhu pěti měsíců roku 2013 se uskutečnil první ročník filmové putovní přehlídky českých filmů Czech That Film v USA. První oficiální ročník byl okamžitě přijat americkou veřejností a podle všeho se do dějin přehlídky vepíše jako nejrozsáhlejší co do počtu promítaných filmů. Více než 6 000 diváků se zúčastnilo přehlídky, jež přinesla více než 75 projekcí sedmnácti českých filmů v celkem deseti amerických městech, za osobní prezentace 3 významných českých režisérů. Czech That Film hned na začátku dokázal přilákat větší počet amerického publika. Nejsilnější účast byla zaznamenána v Los Angeles a New Yorku. Účast režisérů na promítání byla důležitým lákadlem pro diváky.   Vzhledem k úspěchům roku 2013 očekávají organizátoři této filmové události ještě větší zájem široké americké veřejnosti.

 

Czech That Film

Czech that Film/ Harmonogram přehlídky:

Los Angeles        (27.3- 2.4. 2014)
San Francisco    (30.3.-2.4.2014)
Salt Lake City    (1.-2.4. 2014)
Cedar Rapids     (4.-5.4. 2014)
Denver                (5.-8.4. 2014)
Phoenix               (7.-30.4. 2014)
Washington         (12.2, 9.4. a 11.6. 2014)
Seattle                  (11.-13.7. 2014)
Portland              (13. -15. 6. 2014)
New  York           (4.-8.6.2014)
Chicago               (4.-31. 7.2014)

Promítané filmy

Všiváci (rež. Roman Kašparovský)

Líbánky (rež. Jan Hřebejk)

Jako nikdy (rež. Zdeněk Tyc)

Colette (rež. Milan Cieslar)

Donšajni (rež. Jiří Menzel)

www.czechcentres.cz
www.czechcenter.com www.czechthatfilm.com

Organizátoři přehlídky:

Česká centra, Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, Generální konzulát v Los Angeles, Generální konzulát v Chicagu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…