Diag Human: Mlčení Ministerstva kultury, které už více než rok nereaguje je neomluvitelné

15.10.2012 15:30

Prohlášení společnosti Diag Human SE k rozhodnutí Ministerstva kultury omezit účast na mezinárodní výstavě Europa Jagellonica.

Diag Human: Mlčení Ministerstva kultury, které už více než rok nereaguje je neomluvitelné
Foto: Archiv
Popisek: Diag Human SE

Společnost Diag Human SE považuje společnou mezinárodní výstavu polských, německých a českých institucí Europa Jagellonica za jeden z nejdůležitějších mezinárodních výstavních projektů desetiletí v naší části Evropy. Připomíná, že výstava získala záštitu ministrů zahraničních věcí pořadatelských zemí – za Českou republiku pana Karla Schwarzenberga, za Německou spolkovou republiku pana Quido Westerwelle, za Polskou republiku pana Rastislawa Sikorského. Patronát nad doprovodným programem mezinárodní výstavy Europa Jagellonica převzala také ministryně kultury České republiky Alena Hanáková.

České Ministerstvo kultury nyní, v rozporu s předchozími dohodami, odmítlo udělit povolení na vývoz klíčových kulturních děl tohoto projektu do Polské republiky. Důvodem má být údajná obava z jejich zabavení. Společnost Diag Human SE proto, v souladu se svým už rok starým prohlášením a písemným veřejným závazkem z 12. října 2011, opakuje svůj jednostranný závazek umožnit i v případě této nesmírně důležité mezinárodní akce její ničím neomezené konání bez ohledu na svůj exekuční spor s Českou republikou. Tento závazek je jednostranný, nevynucený a dobrovolný, nespojený s jakoukoliv podmínkou.

Společnost Diag Human SE nevznese exekuční, ani žádný jiný nárok, na kterékoliv z uměleckých děl a dokumentačních předmětů, které mají být součástí mezinárodní výstavy Europa Jagellonica. Je, v případě potřeby, připravena uzavřít písemnou smlouvu s Ministerstvem kultury o vynětí těchto uměleckých děl z exekučních řízení proti České republice. Přes nevyčíslitelnost hodnoty historických artefaktů je připravena přijmout i klauzuli o smluvní pokutě ve výši dvojnásobku ocenění takového díla, kterou by Diag Human SE zaplatil, pokud by v době zapůjčení do Polské republiky kdykoliv požádal o jeho zajištění. Je připravena přijmout jakékoliv další rozumné závazky a garance, navržené polskou i českou stranou. V tomto smyslu byl dnes předán dopis i na Velvyslanectví Polské republiky v Praze.

Společnost Diag Human SE vybízí české i polské organizátory výstavy i české Ministerstvo kultury k okamžitému podpisu takové smlouvy. Jedině tak je možné v krátkém zbývajícím čase zachránit tuto mimořádně důležitou mezinárodní výstavu a uchránit Českou republiku od ostudy. Mlčení Ministerstva kultury, které už více než rok nereaguje na žádné naše podněty, by v takovém případě bylo už neomluvitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…