Dohoda namísto soudní pře: Ministerstvo spravedlnosti má novou metodiku k podpoře mediací

09.10.2017 19:35

Ministerstvo spravedlnosti v současnosti podniká kroky vedoucí k většímu využívání mediací jako nástrojů řešení sporů a systémovému ukotvení profese mediátora v České republice.

Dohoda namísto soudní pře: Ministerstvo spravedlnosti má novou metodiku k podpoře mediací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Za tímto účelem zřídilo ministerstvo pracovní skupinu k mediaci, která na svém posledním setkání v září tohoto roku představila návrh metodiky, která má soudcům pomoci určit případy vhodné k mediaci.

Metodika je koncipovaná jako dotazník o dvaceti otázkách, které pokrývají veškeré aspekty případu vhodného k řešení formou mediace. Právě dotazník pomůže zjistit, zda se jedná o případ vhodný k mediaci či nikoliv. Jde o jeden z kroků, který podpoří využívání tohoto institutu mezi soudy. Ty již nyní začínají oproti minulosti tuto cestu řešení sporu doporučovat prostřednictvím svých nástrojů.  Údaje z posledních dvou let ukazují dvojnásobný nárůst nařízení prvního setkání s mediátorem v civilních sporech, výrazný nárůst je možné sledovat i ve sporech opatrovnických.

„Naším dlouhodobým cílem je dosáhnout takové úrovně využívání mediací, jaká je běžná ve vyspělých evropských státech. Jsem rád, že v této otázce panuje shoda napříč zástupci odborné veřejnosti, kteří se v rámci pracovní skupiny k mediaci podílejí na vytváření podmínek pro systémové zakotvení mediace a profese mediátora v tuzemských podmínkách“, uvedl ministr Robert Pelikán.

Pracovní skupina k mediaci vznikla na podzim 2016 a má čtrnáct členů. Vedle zástupců ministerstva spravedlnosti jsou jimi členové České advokátní komory, Asociace mediátorů ČR, všech tří českých právnických fakult, Mediačních center, Probační a mediační služby, soudců, zkušebních komisařů, zapsaných mediátorů a Justiční akademie. Kromě zmíněné metodiky jsou dalšími cíli skupiny vypracování standardů kvality mediace pro zapsané mediátory, sjednocení praxe v rámci činnosti mediátora a příprava a koordinace návrhů změn zákona o mediaci.

V souvislosti s těmito aktivitami převzal ministr spravedlnosti Robert Pelikán záštitu nad čtvrtým ročníkem mezinárodní vědecké konference MEDIACE 2017, která se uskuteční ve dnech 27. – 28. října v Olomouci.  Hlavními tématy budou zkušenosti s aplikací zákona o mediaci, využívání mediace v praxi a vytváření podmínek pro přístup občanů k mimosoudním metodám řešením sporů, k nimž je Česká republika Evropskou unií vázána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec