FNUSA: Osvětová akce naučí veřejnost rozpoznávat mozkovou mrtvici

27.10.2017 11:34

Jak rozpoznat příznaky cévní mozkové příhody, jak na ně reagovat a jak se proti mrtvici preventivně chránit. To je cílem osvětové akce, kterou při příležitosti Světového dne cévní mozkové příhody pořádá Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC). První patro brněnského Obchodního centra Letmo bude v pondělí od 10. do 19. hodin sloužit jako informační místo, kde se mohou návštěvníci nechat i zdarma vyšetřit.

FNUSA: Osvětová akce naučí veřejnost rozpoznávat mozkovou mrtvici
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Pátý ročník osvětové akce, kterou pořádá Cerebrovaskulární výzkumný tým a program HOBIT (HOdina BIologie pro živoT) FNUSA-ICRC, má za cíl poučit laickou veřejnost o mozkové mrtvici, především pak o jejich příznacích a správné reakci na ně. „Na infostánku v Obchodním centru Letmo máme připravené různé informační materiály. Zájemcům také zdarma změříme krevní tlak, který představuje nejzávažnější rizikový faktor pro vznik CMP. Program je navíc obohacen o přednášku odborníka, která se uskuteční od 17. hodin ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně,“ popsala manažerka programu HOBIT Hana Pokorná, která patří mezi hlavní organizátory akce.

Cévní mozková příhoda (CMP), lidově mrtvice, představuje celosvětově druhou nejčastější příčinu úmrtí. Cévní mozková příhoda ročně postihne až 17 milionů lidí, třetina z nich na toto onemocnění zemře. V České republice mrtvici ročně prodělá 42 tisíc lidí, 12 tisíc pak jejím následkům podlehne. Současná medicína sice disponuje velmi efektivní léčbou cévních mozkových příhod, ta však musí být podána včas.

„Takzvané terapeutické okno, tedy časový úsek od vzniku cévní mozkové příhody, během kterého můžeme ještě části pacientů pomoci, je dlouhý zhruba čtyři až šest hodin. Poté šance na vyléčení prudce klesá,“ vysvětluje vedoucí Komplexního cerebrovaskulárního centra FN u sv. Anny v Brně a šéf Cerebrovaskulárního výzkumného týmu FNUSA-ICRC, Robert Mikulík, který osvětovou akci zaštiťuje. „Rychlost, s jakou začneme člověka léčit, je proto klíčová. Zatímco světový průměr ošetření pacienta s CMP je asi jedna hodina, v Česku dostanou pacienti léčbu průměrně do 30. minut, což je světový unikát. Jsme tedy na jednom z nejpřednějších míst, co se léčby cévních příhod týče,“ upřesnil neurolog Robert Mikulík.

Osvětová akce se pořádá při příležitosti Světového dne mrtvice (World Stroke Day), který každoročně vyhlašuje Světová organizace pro mrtvici (World Stroke Organization). Organizace akce se tradičně ujali koordinátoři preventivního programu HOBIT a zdravotní sestry Cerebrovaskulárního výzkumného týmu FNUSA-ICRC. Letos poprvé se na akci podílí také organizace Loono, která pořádá vzdělávací workshopy ve školách firmách a festivalech.

Inovativní e-learningový program HOBIT neboli HOdina BIologie pro živoT, který v roce 2013 odstartovalo Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, je určený pro žáky základních škol a studenty víceletých gymnázií. Cílem projektu je předat žákům pomocí multimediálního a simulačního vzdělávání informace, díky kterým budou schopni zachránit život člověku se srdečním nebo mozkovým infarktem. Platformu HOBIT již v současnosti využilo 75 škol a přes 5 000 žáků z celé České republiky. Od února 2017 je navíc zdokonalená verze platformy dostupná zdarma všem školám v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…