Gotický kostel v Náchodě má opravenou střechu i věž

18.09.2015 10:45

Děkanský kostel sv. Vavřince na náchodském náměstí prošel v posledních letech celou řadou náročných oprav. Výsledky poslední etapy rekonstrukce byly představeny ve čtvrtek 17. září při večerní slavnostní mši svaté. Gotický kostel v renovaci exteriéru i dokončení opravy střechy a jižní věže podpořila Nadace ČEZ jedním milionem korun.

Gotický kostel v Náchodě má opravenou střechu i věž
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Rekonstrukce náchodské dominanty začala před více než deseti lety opravou střechy nad presbytářem, pokračovala renovací severní věže kostela a postupnou úpravou statiky celé stavby, která spočívala mimo jiné v rozšíření a prohloubení jejích základů až čtyři metry pod úroveň země. „Takovéto opravy jsou samozřejmě extrémně finančně náročné a jsme velmi vděční všem, kteří nám peníze na jejich provedení věnovali. Kromě veliké pomoci od soukromých sponzorů a farníků nás podporovalo Město Náchod, Královéhradecký kraj a významná pomoc při posledních rekonstrukčních zásazích přišla také od Nadace ČEZ,“ uvedl děkan náchodského kostela Zdeněk Kubeš.

Pozdně gotický kostel sv. Vavřince se nyní dočkal nové omítky, nátěru celého exteriéru, dokončení oprav střechy i jižní věže přezdívané Adam, která byla z celé stavby postavena vůbec nejdříve někdy v první polovině 14. století. Její severní protějšek, takzvaná Eva, stojí na náchodském náměstí zhruba o dvě stě let méně.

Nadace ČEZ podpořila opravy děkanského kostela v Náchodě prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů. „Kromě oprav kostela sv. Vavřince se náchodská farnost stará o rekonstrukce dalších církevních památek v regionu. Oceňujeme, že se snaží ochraňovat kulturní a duchovní dědictví České republiky, proto jsme jí pomohli navrátit i tento památkově chráněný objekt a významnou dominantu celého města i okolí do původního stavu,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…