HK: České firmy kvůli zákonu, zakazujícímu dodávky pro íránskou elektrárnu Búšehr, mohou přijít o zakázky

19.01.2017 7:35

České firmy se nemohou účastnit probíhajících a připravovaných tendrů, které jsou zaměřené na jadernou bezpečnost, realizaci stress testů nebo zvyšování kvality íránského jaderného dozoru. Důvodem je zákon zakazující českým firmám dodávat služby a technologie íránské elektrárně Búšehr. Evropská unie přitom v souvislosti s uvolňováním sankcí vůči Íránu podobná omezení již odstranila.

HK: České firmy kvůli zákonu, zakazujícímu dodávky pro íránskou elektrárnu Búšehr, mohou přijít o zakázky
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Zatímco firmy z USA a ostatních zemí Evropské unie se mohou ucházet o zakázky týkající se elektrárny Búšehr, české firmy přicházejí o svou konkurenční výhodu. Tato elektrárna totiž vychází z ruského konceptu a technologií, které znají české společnosti, přicházejí tak o jedinečnou exportní výhodu a příležitost uplatnit unikátní know-how,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Příkladem takové společnosti je ÚJV Řež, která se zabývá mimo jiné zvyšováním jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektráren a její služby využívají na Ukrajině, ve Finsku, v Rusku, Turecku nebo Číně. Projekty zvyšování jaderné bezpečnosti a spolehlivosti elektrárny Búšehr představují velkou příležitost nejen pro ÚJV Řež, ale i další české společnosti.

„V oblasti výroby jaderných technologií a navazujících odvětvích úspěšně podniká celá řada českých firem či institucí aplikovaného výzkumu. Zapojení českých subjektů by přispělo ke zvýšení vývozů s vysokou přidanou hodnotou do tohoto ekonomicky velmi atraktivního teritoria,“ doplnil Dlouhý.

Prezident Hospodářské komory proto oslovil dopisem všechny předsedy poslaneckých klubů a vyzval je k tomu, aby zákon zrušili a podpořili sněmovní tisk 836, obsahující vládní návrh zákona, kterým se zrušuje zákon č. 99/2000 Sb., o zákazu dodávek pro jadernou elektrárnu Búšehr. Projednání návrhu se v současnosti nachází v prvním čtení probíhající 54. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelín a Lipno se opět otevírají veřejnosti

8:49 ČEZ: Temelín a Lipno se opět otevírají veřejnosti

Hned dvě elektrárny na jihu Čech od června zpřístupňuje veřejnosti společnost ČEZ. Na prohlídku Jade…