HZS ČR: Prohlášení k smrtelnému úrazu příslušníka HZS hl. m. Prahy u požáru lakovny

01.06.2017 18:12

Vzhledem k tomu, že od počátku nebylo jasné, jak ke smrtelnému zranění příslušníka HZS hl. m. Prahy přesně došlo, byly bezprostředně po události ustanoveny dvě vyšetřovací komise.

HZS ČR: Prohlášení k smrtelnému úrazu příslušníka HZS hl. m. Prahy u požáru lakovny
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

První komise byla ustanovena generálním ředitelem HZS ČR a kromě odborníků z generálního ředitelství HZS ČR v ní byli zastoupeni i příslušníci z jiných krajů. Druhá komise byla ustanovena ředitelem HZS hl. m. Prahy. Obě komise začaly pracovat paralelně, ale nezávisle na sobě. Současně se rozběhlo i šetření Policie ČR.

Vzhledem k náročnosti celého vyšetřování se termín ukončení šetření posunul z původně předpokládaného konce března až na květen a se závěry šetření byli oba ředitelé seznámeni v závěru minulého týdne.

Obě komise shodně konstatovaly, že nedošlo ke zranění příslušníka jeho zavalením či propadnutím. Zásahová výzbroj i výstroj, kterou byl zasahující hasič vybaven, byla v pořádku. K úrazu tedy nedošlo ani selháním dýchacího přístroje nebo jiných technických prostředků.

I přes mnohá zjištění, která pomohla případ osvětlit, se řadu skutečností nepodařilo objasnit. Zejména se jedná o otázku, proč se příslušník oddělil od skupiny. Mohl tak jednat v reakci na informaci, se kterou pracovali všichni zasahující hasiči, že se v objektu nachází pohřešovaná osoba. To už je ale pouhá spekulace a motiv jednání zemřelého hasiče se pravděpodobně nikdy nepodaří odhalit.

Přestože se důvod tragické smrti objasnit nepodařilo, bude snahou vedení celého Hasičského záchranného sboru ČR podobným neštěstím do budoucna co nejvíc předcházet. Na základě podkladů z vyšetřování budou přijata organizační i technická opatření. Mezi organizační patří například změna taktického postupu při zásahu v uzavřených prostorách. Po technické stránce bude snaha hasiče lépe vybavit technickými prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …