Hejtman Hašek: Jihomoravský kraj pomůže Horním Bojanovicím řešit zajištění sesuvu svahu

05.11.2015 14:58

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek byl ve středu večer informován o sesuvu svahu v obci Horní Bojanovice. Jedná se o sesuv půdy do prostoru dvou rodinných domů.

Hejtman Hašek: Jihomoravský kraj pomůže Horním Bojanovicím řešit zajištění sesuvu svahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

"Obec se obrátila na ORP Hustopeče, následně byl kontaktován Jihomoravský kraj. Dnes byli na místě příslušníci HZS Jihomoravského kraje, stanice Hustopeče a statik, který uvedl, že došlo k odtržení stěny svahu o rozměru 7 x 18 metrů a část zeminy zasypala dvůr rodinného domu. V době sesuvu se zde nepohybovala žádná osoba, proto nedošlo ke zranění," sdělil hejtman Michal Hašek.

Jak doplnil, došlo pouze k drobné škodě na majetku (poškozený dvorní přístavek).

"Po posouzení situace bylo na místě statikem konstatováno, že je nutné neprodleně odstranit na koruně svahu celkem 7 stromů (náletové akáty) a odkopat část zeminy. Poté pod svahem vybudovat opěrnou zídku o rozměru 18 x 2,5 metrů. Prostor mezi zídkou a svahem  vyplnit sesunutou zeminou, která zajistí svah proti dalšímu sesuvu. Zítra ráno na můj pokyn místo navštíví zástupci krizového štábu Jihomoravského kraje a dohodnou s obcí podmínky financování prací, neboť aktuálně obecní rozpočet neumožňuje provedení sanačních prací v odhadnutém rozsahu cca 400 000 – 500 000 korun. Zítra předložím Radě Jihomoravského kraje  a příští čtvrtek Zastupitelstvu Jihomoravského kraje návrh na finanční pomoc Jihomoravského kraje Horním Bojanovicím na řešení této situace," řekl hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…