Hospodářská komora: Koronavirus dopadá i na české firmy

09.03.2020 18:44

Dočasný odklad plateb odvodů nebo daní spolu s výhodnými nebo bezúročními půjčkami pro podnikatele, jejichž zaměstnanci kvůli karanténě způsobené virem COVID-19 nemohou řádně pracovat. Zejména tato opatření na zmírnění ekonomických dopadů koronaviru bude na dnešním jednání zástupců vlády s reprezentanty firem prosazovat prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora: Koronavirus dopadá i na české firmy
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

Vláda by měla podle Hospodářské komory přistupovat k pomoci podnikatelům oborově. „Jiné dopady znamená koronavirus pro cestovní ruch, jinak ovlivní například sektor automotive, jinak odvětví služeb. Chci proto apelovat na vládu, aby zatím nepřijímala celoplošná fiskální opatření, a svoji pomoc konkrétně cílila na nejzasaženější obory,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Firmy nejčastěji volají mj. po odkladu plateb povinných pojistných odvodů a daní nebo jednorázové pomoci prostřednictvím výhodných či bezúročných úvěrů. Ty by mohli podnikatelé začít dle informací ministerstva průmyslu a obchodu čerpat od 1. dubna. A to v rozmení od 500 tis. do 15 mil. Kč.

Vláda by se podle Dlouhého měla vyvarovat tlaku na centrální banku v otázce snižování úrokových sazeb. „Nepohléhejme zahraničnímu trendu, kde mnohé centrální banky již k nižším úrokům přistoupily. Situace s koronavirem je v České republice vážná, nikoliv však kritická. Měnová opatření je nezbytné zavádět až ve fázi, kdy hrozí výraznější zpomalení ekonomického růstu,“ dodává Dlouhý.

Podle předběžných výpočtů Hospodářské komory by dvoutýdenní karanténa či jiné opatření znemožňující výkon práce u 10 % ekonomicky aktivních obyvatel v ČR stála 23,5 mld. Kč korun, tedy 0,4 % hrubého domácího produktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…